Drømmer du om en pergola?

Køb en færdig løsning eller design og byg selv.

Sådan kommer du i gang med din pergola

Du kan se de færdige løsninger herunder. Vil du designe og bygge din egen pergola, har vi lavet en trin-for-trin guide herunder, hvor vi kommer med råd og vejledning til både idé- og kom i gang-fasen.

Vil du have mere inspiration til design og indretning, så hop længere ned på siden, hvor vi har samlet fine kundeprojekter og historien om designerens tanker bag Cubic.

#DesignByPlus

Se de færdige løsninger her

Trin 1: Saml inspiration og tegn skitser

Du har sikkert allerede gjort dig nogle tanker om, hvordan din pergola skal se ud, og hvor den skal placeres.

Hemmeligheden bag en nem opsætning er Cubic-beslaget. Et simpelt beslag, som bliver din nye bedste ven, når det kommer til både design og opbygning af et nyt, skønt uderum.

Cubic-beslaget er kort fortalt et smart samlebeslag, der gør det nemt at forbinde stolper og overligger med hinanden - selv når der ikke er en håndværker gemt i dig. 

Beslaget er derfor ideelt, hvad end du drømmer om at bygge en traditionel pergola eller et tørrestativ, gyngestativ, fitnessstativ, rosenbue eller måske en kombination af det hele. 

Pergola på mål - projekttegning

Trin 2: Hvor skal din pergola placeres?

Pergolaen er ikke kun velegnet på terrassen. Tænk på din have som et rum, hvor du har mulighed for at udnytte havens mange kvadratmeter både i bredden og i længden.

Ved at bygge en pergola - fx i et hjørne i haven eller på terrassen - kan du skabe fantastisk rumfornemmelse i haven, du kan udnytte haven i højden og skabe nye muligheder for indretning og for mere biodiversitet med blomster og klatrende planter.

Placeringen af din pergola er afgørende for, hvilken stolpelængde/stolpefod du skal vælge, og hvordan du skal opsætte din pergola.

Trin 3: Udbyg din pergolaløsning, og tilføj flere funktioner med lækkert tilbehør

Vidste du, at du sagtens kan indrette din pergola, så den kan bruges på flere måder?

Med lækkert tilbehør som fx et smukt træhegn eller stålespalier omkring et hjørne eller den ene langside kan du skabe et mere aflukket rum med læ eller plads til grønne klatrende planter. Og med en gynge og en tørresnor kan I rykke tættere sammen i uderummet under hverdagens gøremål og aktiviteter.

Muligheder for tilvalg:

  • Hegn og espalier - Kombinér din pergola med hegn i træ eller stål på en eller flere sider. 
  • Giv biodiversiteten plads ved fx at opsætte espalierhegn. På den måde har du mulighed for at plante klatrende planter som fx efeu, klematis, klatrehotensia, kaprifolie eller lignende. 
  • Montér en gynge ved hjælp af karabinhager på pergolaen og gør dit uderum børnevenligt.
  • Opsæt en tørresnor, og tilføj en praktisk funktion.

 

Det skal du bruge til dit projekt

Du har nu din skitse og dit design på pergolaen på plads - og det er blevet tid til at lægge de enkelte dele i indkøbskurven. Følg det enkelte trin herunder, og bliv klar til at bestille dit pergolaprojekt.

Trin 4: Vælg Cubic-beslag

Cubic-beslag er intuitive og supernemme at bygge med, da det ikke kræver en masse værktøj og tilpasning. Find de Cubic-beslag, du skal bruge for at realisere netop dit projekt.

Cubic-beslagene findes i farverne sort og varmgalvaniseret. Tilsvarende findes stolper i farverne sort, umbragrå, hvid og trykimprægneret

 

Trin 4: Vælg Cubic-beslag

Cubic-beslag er intuitive og supernemme at bygge med, da det ikke kræver en masse værktøj og tilpasning. Find de Cubic-beslag, du skal bruge for at realisere netop dit projekt.

Cubic-beslagene findes i farverne sort og varmgalvaniseret. Tilsvarende findes stolper i farverne sort, umbragrå, hvid og trykimprægneret

 

Trin 5: Vælg omlimede stolper og dragere i rette længde og ønskede farve

Vi har et stort udvalg af stolper og dragere til dit pergolaprojekt. Ens for alle stolper er, at de er produceret af nordisk fyrretræ, trykimprægnerede NTR-mærket klasse A, som sikrer at stolpen tåler nedgravning.

Stolperne er sammenlimede af to stykker træ for at mindske revnedannelser og vridning, samt for at sikre styrke og formstabilitet.

Godt at vide om mål 

  • Dragernes/stolpernes konstruktion og høje kvalitet gør, at du kan bygge pergola ud fra fri fantasi med et spænd på helt op til 350 cm.
  • Vi anbefaler en stolpehøjde på minimum 208 cm til dragerens underkant, for at du får en pergola med god højde.
  • Når du kaster dig ud i et gør det selv-projekt som dette, vil der ofte være en smule tilpasning på stedet. Dine dragere skal måske kortes ned, så din pergola får de ønskede mål.

Trin 6: Vælg om stolperne til din pergola skal
nedgraves eller forankres med stolpebeslag

Du har tre muligheder for montage, når du skal opsætte dine pergolastolper - nedgravning af træstolpe, nedstøbning af stolpefod eller montering på træterrasse/betonfundament.

Hvilken af de tre monteringsformer, du skal vælge til netop dit projekt afhænger som nævnt af placeringen. 

Læs en nærmere beskrivelse på illustrationerne herunder.

Stolpefod til nedstøbning

Stolpefødderne anvendes, hvis du gerne vil holde stolpen helt fri for jordkontakt og er således et alternativ til at grave stolpen ned.

Stoplefod til montering på træterrasse/fundament

Bygger du din pergola på træterasse eller betonfundament, er det denne stolpefod, du skal vælge. Stolpefoden er designet, så den boltes fast direkte ovenpå fundamentet.

Stolper til nedgravning

Vi anbefaler, at træstolper nedgraves til frostfri dybde på 90 cm. Under specielle forhold som kraftig blæst eller løs jordbund, bør der dog graves dybere end foreskrevet samt monteres en stabiliseringslaske omkring stolpen.

Trin 7: Find hegn, gynger eller andet tilbehør til din pergola

Der er nærmest uendelige muligheder for, hvordan du kan anvende og indrette din pergola.

Med et hegn i træ kan du lukke dele af pergolaens sider af og få mere læ. Med stålespalier fungerer nærmest som en slags rumdeler og et stativ til grønne, klatrende planter og med gynger, redegynge eller tørresnore kan du gøre din pergola multifunktionel.

Tænk kreativt, og før dine egne idéer ud i livet. 

Få et grønt og frodigt havehegn, der er let at styre op ad det åbne net i hegnet.

Espalier-stålhegn

Monteringsfasen

Hvad skal du bruge til opsætningen?

Liste over materialer og værktøj:​

  • Vaterpas
  • Spade + evt. drænspade
  • Pælebor Ø120 cm
  • Tommestok
  • Murersnor
  • Boremaskine + bits
  • Stolpebeton
Pergola på mål - projekttegning

Færdige løsninger

Vælg vores komplette Pergola- eller Daylife-samlesæt, hvis du gerne vil være fri for at tænke og designe selv.

Alle modeller leveres som færdige samlesæt, så du hurtigt og nemt kan komme i gang med dit projekt og samtidigt være sikker på at have de nødvendige dele - beslag, skruer, hegn, gynger, stolper eller hvad du ellers skal bruge til netop dit projekt.

Se mere med Cubic

Med Cubic er er ingen grænser for kreativiteten, se meget mere her

Se Susannes pergolaprojekt i haven i Køge

Susanne udlever sine store havedrømme i den lille funkisvilla i Køge - Følg projektet her, og se hvordan du kan udnytte havens kvadratmeter på bedste vis.

Mød en designer: Henrik Boe - designeren bag Cubic-besag

Bliv klogere på designerens tanker bag det populære Cubic-beslag, som i mere end 10 år har spillet hovedrollen, når der skal bygges pergolaer og andre kreative uderum.

Pergola og udekøkken hos boligstylist Tina Dalbøge

Se den fine terrasse med spiseplads og udekøkken under pergolaen hjemme hos boligstylist, Tina Dalbøge.