Om lærk og ubehandlet træ

Træ er et levende materiale, som påvirkes af vind- og vejrforhold.

Men levetiden på dit produkt er lang, hvis du passer godt på det og kender til de enkle tips, som kan forsinke træets naturlige nedbrydningsproces.

Vores produkter er designet til udendørs brug. Overfladebehandlingen skal derfor sammenlignes med den behandling, du giver din træbeklædning, træterrasse eller lignende. 

Ingen af de nævnte forandringer skader træet, og de er derfor ikke reklamationsberettiget. Det samme er gældende for spor efter skruer og klammer. 

Lærketræ er en træsort, som let angribes af overfladeskimmel. Træet bør derfor overfladebeskyttes så hurtigt som muligt. Oliebehandles produktet ikke, vil overfladen med tiden få en naturlig sølvgrå patina og siden blive sort. Farveæn­dringerne er ikke reklamationsberettiget. Regelmæssig rengøring fjerner sporer og næringsstoffer fra overfladen og forebygger vækst af skimmel og alger.

Produkter af ubehandlet træ skal altid behandles med en træmaling. Ubehandlet tørt træ kan med fordel behandles før montage, så er du sikker på, at træet er godt beskyttet fra start. Desuden er det lettere at male et usamlet produkt. Start med at fjerne eventuel støv og snavs. Mal derefter træet med en træbeskyttelse/maling, som indeholder fungicider.

Produkter af ubehandlet træ skal altid behandles med en træmaling. Ubehandlet tørt træ kan dog med fordel behandles før montage.

Så er du sikker på, at træet er godt beskyttet fra start. Desuden er det lettere at male et usamlet produkt. Start med at fjerne eventuel støv og snavs. Mal derefter træet med en træbeskyttelse/maling, som indeholder fungicider.

Støv og snavs fjernes omhyggeligt inden efterhandling.

Til behandling af lærketræ anbefaler vi træolie med fungicider, der forebygger den naturli­ge nedbrydningsproces og hæmmer angreb af skimmelsvampe. Holdbarheden af overfladebehandlingen er meget afhængig af produkternes placering og påvirkning af vind og vejr. Pigmenteringen bleges som følge af solens ultraviolette stråler og vil med tiden ”brænde” overfladebeskyttelsen væk.

Sørg for, at fugtigheden er under 15%, når du skal efterbehandle. Brug en fugtmåler, som kan købes i de fleste byggemarkeder i Danmark
 

 

Er lærketræet blevet sort? Følg anvisningen for behandling her:

Produktet afrenses grundigt med klorin/trærens, som man lader sidde mindst en halv time. Gentag evt. behandlingen. Herved dræbes de svampe, der har misfarvet produktet. Når produktet er tørt, skal det behandles med træolie.

Vi anbefaler træolie med fungicider og farvepigmenter i Pine/Eg, der giver en pæn glød og beskytter mod skimmelangreb.

Sørg for, at fugtigheden er under 15%, når du skal efterbehandle. Brug en fugtmåler, som kan købes i de fleste byggemarkeder i Danmark.

Træ med sølvgrå patina eller træ, der er blevet mørkt og medtaget, skal rengøres med en trærens inden behandling. Herefter behandles med træbeskyttelse, som indeholder fungicider.

Du får det flotteste resultat med træbeskyttelse tilsat farvepigmenter, der passer til træsorten.

Sørg for, at fugtigheden er under 15%, når du skal efterbehandle. Brug en fugtmåler, som kan købers i de fleste byggemarkeder i Danmark.

Træ er et naturmateriale, der arbejder afhængig af klimaet. Derfor kan der forekomme sprækker eller revner i produktet. Dette påvirker dog ikke strukturen eller styrken i dit produkt. I nogle tilfælde vil en revne i øvrigt trække sig sammen igen over tid. 

Revner i træ

Alt efter træsort vil der med tiden udskilles harpiks. Det er en ganske normal proces, som på ingen måde skader træet eller påvirker dets levetid. Du kan enten fjerne det udskilte harpiks ved forsigtigt at skrabe det væk eller bruge lidt terpentin på en klud og tørre træet af.

Harpiksudtræk

.