Kom godt i gang med højbede og plantekasser i haven

Få nyttige tips til at bygge og dyrke højbede i guiden her

Nina Ewald

Journalist, forfatter og foredragsholder

Nina Ewald er en erfaren havejournalist, som har udgivet adskillige havebøger. Hun har sit designmæssige bagland i orden med en uddannelse på Danmarks Designskole og har suppleret sin viden med mange års erfaring med planter og have. Nina rejser verden rundt, fotograferer, henter inspiration og følger den grønne udvikling ved besøg i private haver, anlæg og på haveshows og -udstillinger. 

Tips og inspiration til etablering og dyrkning af højbede

Højbede, plantekasser eller blomsterkasser - kært barn har mange navne. Uanset, hvad du vil bruge dine bede til, er de praktiske kasser et populært valg i have, på terrasse og altan. 

De er lette at overskue, og kan bygges på et hav af måder, så de passer til dit havemiljø. Brug højbede til en traditionel køkkenhave, eller tænk kreativt, og brug dem til afskærmning og rumdeling.

Lad dig inspirere af guiden her på siden, hvor havebogsforfatter, Nina Ewald deler råd og vejledning til, hvordan du kommer godt i gang med at etablere og dyrke dine højbede. 

Rigtig god fornøjelse. 

Hvorfor vælge højbede?

Fordelene ved højbede og plantekasser er mange.

De:

  • ​er lette at overskue og holde fri for ukrudt
     
  • er lette at tilrettelægge og planlægge afgrøder i for en nybegynder
     
  • giver gode betingelser for planternes vækst og dermed stort udbytte
     
  • giver mulighed for at vælge materiale og form, der passer til husets stil
     
  • gør det lettere at undgå snegle ved hjælp af sneglesikring

 

Ingen have uden højbede. Det er blevet mit motto. Højbede er ikke bare en flygtig trend, men et blivende element i vores haver. Udover at højbede giver gode vilkår for planternes vækst, langt mindre ukrudt og gør havearbejdet supernemt og sjovt – ja, så kan højbede også bruges til at danne rammerne om havens design, til at omkranse et område og skabe rum i haven.

Om materialevalg til dit højbed

Højbede og plantekasser - hvad skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige typer af højbede, plantekasser og blomsterkasser. Højbedene har ingen bund og placeres direkte på jorden, mens plante- og blomsterkasser er på hjul eller har ben. De kan især bruges til afskærmning og rumdeling på fx en terrasse en altan - eller de kan stilles direkte på jorden. 

Du kan også sætte højbede langs en mur eller i et hjørne og vælge et i en form, der passer dertil, fx et trekantet højbed eller et rektangulært.

 

Materialer, der bruges til højbede

Fx lærk, gran, fyr, robinie. Robinie er en af de træsorter med længst holdbarhed. Man siger op til 40 år. Lærk har mellemlang levetid. Gran og fyr har kort levetid.

Bede i råt jern ruster med tiden og står herefter i den karakteristiske røde farve.

Fx bloksten, herregårdssten eller måske nogle fliser, du har i overskud. Højbede kan også sagtens laves af sten. Stenbede bliver ofte store og høje, så her skal du være opmærksom på, at jorden bliver ved med at være god.

Plast er ikke nedbrydeligt, men det kan ændre farve med tiden. Bede i RePlast og plast fås i blandede kvaliteter og designs. Nogle mere pæne end andre.

Komposit består af 50% genbrugstræ, 35% RePlast og 15% bindemiddel. Denne sammensætning af de tre komponenter gør, at du har minimal vedligeholdelse.

Pileflet – Pil er et naturmateriale, som passer godt til den landlige have. Det nedbrydes hurtigt, hvis det er i direkte kontakt med jorden og er generelt lidt porøst. Men du kan fore bedet indvendigt med et stykke plast eller en grundmursplade for at forsinke nedbrydningsprocessen.

Valg af materiale til højbede: træ, komposit, pileflet eller?

Der findes stort set ingen begrænsninger, når du skal vælge materiale til dine højbede. Du kan finde en oversigt over nogle af de mange materialer her på siden og læse lidt om fordele og ulemper. 

Vælger du træ, er det en god idé at gå efter træsorter med lang holdbarhed, fx lærk og robinie.

Om placering af højbede

Kom godt i gang med dit højbed - det skal du bruge

Hvis du skal bruge dit højbed eller blomsterkasse på en altan eller en fliseterrasse, kan det anbefales at vælge en variant med bund. 

Ønsker du derimod at placere højbedet direkte på plænen eller jorden, er det ikke nødvendigt med en bund. 

Læs med, og bliv klogere på, hvordan du anlægger højbede på henholdsvis græs og fliser, og om hvilke materialer du skal have fat på.

Det allervigtigste, du skal tage højde for, når du skal placere dit højbed er: hvor er de gode lysforhold? Den letteste adgang til vand? Og de nødvendige haveredskaber?

 

Nina Ewald

4 tips til placering af højbede i køkkenhaven*

  • Havens varmeste og mest solrige plads er som regel den bedste plads til din køkkenhave.
     
  • Et sted med cirka otte timers sol dagligt. Der må dog gerne være skygge.
     
  • Gerne tæt på vand og haveredskaber.
     
  • Passende afstand til huset, så du kommer forbi så ofte som muligt og kan høste og nusse om planterne.
     

*Det skal nævnes, at disse regler ikke nødvendigvis gælder for alle højbede, men det er en god rettesnor, når det handler om placering af køkkenhaven.

Hvordan etablerer man højbede på græs og fliser?

Højbed på græsplænen

De fleste haveejere har en græsplæne, og her er det skønt at kunne inddrage noget af den grønne plæne til dyrkning af prydplanter og grøntsager. 

Vil du placere dit højbed direkte på græsplænen, kan du gøre det helt uden at vende jorden. For at undgå at græsset vokser op gennem jorden, bør du lægge et lag pap som afdækning og fylde jord ovenpå.

Alternativt kan du grave det øverste lag græstørv op, så rødder fra højbedenes planter bedre kan trænge ned i jorden - eller dække området af med mørk plastik i efteråret og lade det stå sådan frem til næste forår, hvor græsset så vil være dødt. 

Du kan også fylde lidt af havens kvas og grene i bunden (og haveaffald uden ukrudt). Dette sikrer en god struktur i jorden og fungerer som dræn i bunden af kassen.

Højbed på fliser

Vil du sætte højbed uden bund ovenpå fliser, skal du være opmærksom på to ting. 

  1. Læg en fiberdug i bunden, så jorden ikke ’siver’ ud med regnen og ved vanding.
  2. Læg et lag med dræn, fx lecakugler, i bunden.

Materialeliste - det skal du bruge:

  1. Fiberdug
  2. Dræn til at lægge i bunden - fx Lecanødder (hvis din plantekasse har bund) eller grene, kvas og sten
  3. Grundmursplade - det er ikke et must, men du kan bruge pladen som en indvendig beklædning af dit højbed i træ. Dette for at forlænge træets levetid.

Om jord og muld til højbede

Hvilken jord skal du vælge til højbede?

Det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvilken jord du skal vælge:

Almindelig muld, spagnum, højbedsjord eller noget helt fjerde?

Én ting er dog sikkert: Det kan ikke betale sig at spare på jord. Når først bedet er fyldt med den lækreste jord, skal du ikke skifte den igen. Du skal blot sikre dig, at jorden har næring og er løs i strukturen, og så skal du sørge for at vedligeholde jorden. 

De mest almindelige jordtyper til højbede og plantekasser

  • Højbedsmuld og højbedsjord. Almindelig jord, der er blandet med kompost. Dette kan købes færdigblandet i dit byggemarked eller i big bags, der leveres direkte hjem til dig. 

  • Kompost fra genbrugspladsen. Måske har du hørt, at nogle henter gratis kompost fra genbrugspladsen til højbede? I udgangspunktet kan du anvende den direkte i dit bed, men oftest anbefales det at blande den med højbedsmuld (cirka 50/50), da komposten kan være for stærk/koncentreret. Du kan finde en liste over genbrugsstationer med kompost her, eller forhøre dig hos din lokale genbrugsstation.

  • Jord fra egen have. Jorden fra dine andre bede i haven er ikke velegnet til højbede. Den kan være for tung i strukturen (eller fyldt med frø og ukrudt). Men du kan forbedre jorden ved at blande den med kompost eller sand, hvis du har en meget leret jord. Det er vigtigt, at jorden ender ud med at have en løs og let struktur.  

Kan jeg bruge spagnum til højbede?

Nej, spagnum er et biologisk materiale, der med årene nedbrydes og vil fylde mindre og mindre i bedet. Desuden har man fundet ud af, at spagnum – i nedbrydningsprocessen - udleder C02, og derfor er det også belastende for miljøet. Der findes speciel jord til surbundsplanter, med en pH-værdi på 4-5, som kan anvendes i højbede.

Spagnum er et naturprodukt, der graves op af højmoser i Danmark, som er op til 4000-5000 år gamle. Efterhånden er disse højmoser en truet naturtype, og de fleste er i dag blevet fredet.

Pipe - lærketræ

Nemme grøntsager, du kan dyrke i højbede

Kan sås på friland

Kan sås på friland

Kan sås på friland

Kan lægges i jorden allerede i det tidlige forår

Kan forspires eller købes på planteskole

Kan købes på planteskole eller evt. fås hos en nabo, der har stiklinger

Sådan passer og vedligeholder du dit højbed

Det er ikke raketvidenskab at passe og vedligeholde højbede. Husk det.

Tro på dig selv og dine erfaringer, som du hele tiden får flere af.

Når det er sagt kommer her et par tips til, hvordan du sørger for, at dine bede har de bedste betingelser - fra begyndelsen og undervejs.

Alt om vedligeholdelse af højbede

Det vigtigste er, at jorden bliver ved med at være løs og god. Det ved du, hvis du kan ’grave’ i jorden med hænderne. Undgå dog at rode for meget i jorden, grave og vende. Du ender bare med at forstyrre jordens naturlige miljø. Hvis du vil, kan du tilføje jordforbedring, fx Champost, i begyndelsen af foråret, som du fordeler ud over hele bedet. Jordforbedring fra Champost består af komposteret og pasteuriseret hestemøg, som har mange gode egenskaber.

Højbede mindsker ukrudt, men det kan ikke helt undgås. Mit bedste råd er at trække ukrudtet op med hænderne eller bruge et skuffejern til forsigtigt at hakke ukrudtsplanten op.

Har du problemer med de altædende dræbersnegle, der invaderer dine bede og guffer dine grøntsager, kan du opsætte en sneglekant eller sneglesikring. En sneglekant gør det mindre attraktivt for sneglene at bevæge sig ind i bedet, men helt holde dem ude kan sneglekanten ikke.  

Fugle er hyggelige, men de er knapt så populære, når de snupper dine jordbær i højbedet. Et fuglenet er en god løsning på problemet, men husk at tjekke dagligt, at der ikke er fugle, der er blevet fanget i nettet. Du kan også vælge at hænge stanniol op på snore hen over dit bed eller andre blanke ting, der kan fungere som fugleskræmsel.

Jeg er meget inspireret af idéen om, at intet er affald i haven. Jeg forsøger derfor at undgå at køre haveaffald væk fra matriklen og til genbrugspladsen. Nedfaldne blade og efterårsløv bruger jeg som vinterdække over min højbede og andre bede i efteråret og vinteren. Bladene formulder hurtigt og beskytter jorden. Jeg graver eller vender ikke jorden om foråret, men tilsætter blot lidt ny næring i form af jordbedring. Grene, kviste og afklip fra blomster, lægger jeg i bunker rundt omkring i haven.

Nina Ewald, Journalist, forfatter og foredragsholder

Kalender til højbede og køkkenhave

Der er altid noget at lave i haven – året rundt.

Om sommeren har du travlt med alt det, der spirer og skal høstes og klippes. Men resten af året, ved du måske ikke helt, hvad du skal tage dig til i haven. Det er der råd for. Bolius har lavet en rigtig fin kalender til køkkenhaven til, hvad du kan lave i haven hele året rundt.

Om vinteren, hvor alt går i dvale, kan du for eksempel sagtens forberede en masse og bruge din tid på noget af det, som du ikke når i sommermånederne. 

 
 
Pipe højbede

Forår i højbedene

Når kalenderen siger midt marts og den værste frost er ved at være væk, er det tid til så småt at starte op i højbedene. 

På denne tid går jeg i gang med at give jorden lidt kærlighed. Og det samme kan du gøre. Henover vinteren kan jorden nemlig godt være sunket lidt, og planter fra tidligere år har brugt den gødning, der var i jorden.

For igen at gøre jorden god og porøs, skal du tilsætte fx kompost, champost eller gødningsberiget jord fra dit plantecenter. Dette blander du med den "gamle" jord med en spade eller en kultivator, så bedet nu er godt fyldt op med god, næringsrig jord. 

Vil du have tidlige afgrøder, kan du gøre klar til dette allerede nu. Det kan du gøre ved at lægge en fiberdug over jorden, som vil suge varmen til sig og gøre den klar til fx at lægge kartofler et par uger tidligere end ellers. 

Efteråret i højbedene

Efteråret er det helt optimale tidspunkt at plante nyt, flytte om og dele dine stauder eller sætte buske og træer. På denne tid af året indeholder jorden tilpas med varme og fugt til, at planternes rodnet kan nå at etablere sig, før frosten sætter ind og sender planterne i vinterdvale. 

Det er også oplagt at friske højbede og plantekasser lidt op med nye planter som fx lyng, stedsegrønt og græsser, så de passer til årstiden og kan pynte hele vinteren. Og med lidt blomsterløg lagt i klaser eller som en ”lasagne” kan du sikre det smukke syn af forårsblomster, når vinteren er forbi. 

Fra oktober til december kan du:

  • Lægge løg – foråret bliver bare lidt gladere med skønne vintergækker, krokus, tulipaner, perlehyacinter og hyacinter.
  • Plante om og plante nyt – jordforholdene er perfekte til at planterne kan få en god start.
  • Dele stauder, hvis de er blevet for store.
  • Mindske mængden af snegle til næste år - Hold øje med hvide snegleæg i bedene, og fjern dem.
  • Vinterdække med nedfaldne blade – de tørre blade fungerer som en beskyttende dyne over dine bede. 
  • Undlade at klippe dine visne stauder og frøstande ned. Lad dem i stedet stå til glæde for fugle og insekter vinteren over - og for det smukke syn, når nattefrosk og sne falder over havens bede.

Følg PLUS på Instagram og bliv inspireret

Få tips til dit PLUS projekt, gode ideer til dit uderum og deltag i konkurrencer