Den ultimative shelterguide

Byg shelter i haven eller ved sommerhuset - sådan gør du

Udlev friluftsdrømmen, og tag på shelterovernatning i have eller skov

Lis Fog

Produktudvikler

Som uddannet møbelarkitekt og med knapt 20 års erfaring, har jeg udviklet mange PLUS-produkter gennem tiden. Allerhelst skaber jeg produkter i træ, som er et mine yndlingsmaterialer at arbejde i.

Byg shelter i haven og udlev friluftsdrømmen

I takt med at flere og flere rammes af stress og hverdagstræthed, er interessen for friluftsliv og shelterovernatning i det fri vokset.

Nogle vælger at købe et shelterbyggesæt, som i løbet af ganske få timer kan blive til det hyggeligste shelter i haven. 

Andre vælger en anden løsning, som byder på fantastiske naturoplevelser på shelterpladser - ved strand og skov rundt omkring i hele Danmark. Her er opskriften ganske enkel: book shelter, pak tasken og tag på eventyr!

Drømmer du om at bygge et shelter i din have eller ved sommerhuset? Og er du nysgerrig på shelterlivet og alt, hvad der hører med?

Så læs med her, bliv inspireret og spring ud som en vaskeægte naturelsker.

Jeg vil bygge et shelter selv - hvordan gør jeg?

Det tager omtrent én dag for 2 personer at montere et shelter-byggesæt fra PLUS, alt efter hvilken model du vælger. Med vores saml selv-sæt får du alt, hvad du skal bruge til projektet leveret direkte hjem til dig. 

Her på siden kan du finde en video, der på super enkel vis illustrerer, hvor let det er at bygge shelter med vores byggesæt. Alle sider og gavle er nemlig allerede samlet og skal blot rejses op. 

Du kan også finde svar på alle dine spørgsmål til fx placering og vedligeholdelse, så du kan føle dig klædt godt på til at begynde dit shelterprojekt.

Ofte stillede spørgsmål om shelters

I dag kan du finde shelters i et hav af varianter og designs. Der er både de traditionelle i træ med et eller to rum, og de lidt mere moderne som fx et shelter på hjul eller et luksusshelter. Varianten på hjul er især god, hvis du ønsker en mere fleksibel løsning. Hjulene gør nemlig, at du lettere kan flytte shelteret rundt på din grund, og få det kørt i læ i vinterhalvåret. 

Det allervigtigste, når du bygger selv, er at læse op på reglerne for opførelse af småbygninger (også kaldet Sekundær Bebyggelse) på din grund.

Det kan du gøre ved at tjekke de generelle regler i Bygningsreglementet og eventuelle servitutter, som kan gælde i din kommune.

I nogle kommuner betragtes et shelter som opholdsrum, fordi den benyttes til overnatning, hvilket kræver en byggetilladelse. Andre kommuner tolker et shelter som en småbygning, som kun skal ansøges om byggetilladelse til, hvis det samlede areal af småbygninger på din grund overstiger 50 m². Småbygninger, du typisk skal regne med i den samlede opgørelse og ansøgning om byggetilladelse, er carport, redskabsrum, legehuse, overdækkede terrasser, hævede terrasser, brændeskur o.s.v. som er på din grund.

HUSK: Vi anbefaler altid, at du kontakter din lokale tekniske forvaltning, inden du etablerer fast inventar i form af bygninger, hytter, skure o.s.v. på din matrikel.

Hvis dit shelter er produceret i ubehandlet træ fx lærketræ, robinie, gran, fyr eller andre træsorter, skal du sørge for at male shelteret udvendigt med en god træbeskyttelse. Dette gør du for at forlænge holdbarheden på shelteret og forhindre svampeangreb i træet.

Aftensolen er attraktiv for naturelskere.

Det er her vi nyder varmen fra de sidste solstråler, før mørket falder på. Derfor er det godt at gå efter en placering med aftensol, når du skal opføre et shelter i haven, på din naturgrund eller sommerhusgrund.

Desuden er det en god idé at placere shelterens åbne side i læ, så det ikke blæser direkte ind på sovepladserne om natten. Tjek eventuelt vindretningen på din grund – ifølge DMI er den hyppigste vindretning i Danmark, vindretning fra vest, så her gælder det selvfølgelig om at have shelterets bagside eller de korte sider vendt mod vest. 

Godt at vide, når du bygger shelter - læs om regler, opsætning og placering

Vi har herunder samlet de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med etablering, opstilling og vedligehold af shelters. 

Du kan også finde nyttige links til Bygningsreglementet, hvor du kan læse op på reglerne for opførelse af sekundær bebyggelse. 

PLUS 16746-1 shelter

Se, hvordan Rikke Møldrup Rasmussen bygger sit drømmeshelter i sommerhushaven

Tag med på en hyggelig og inspirerende shelterbyggedag i sommerhushaven hos Rikke Møldrup Rasmussen, co-owner af livstilsuniverset moshi moshi mind.

Rikke har længe drømt om et shelter til sommerhuset, hvor hun og manden, Flemming Møldrup, kan nyde solopgangen og få et lille ekstra "rum" til sommerhuset.

Projektet er parrets første fælles byggeprojekt - og undervejs i byggeriet fortæller Rikke om sine drømme for livet i det nye shelter – et shelterliv, der giver følelsen af harmoni, velvære og lidt luksus.

Med masser af rum til at nyde naturen og ikke mindst hinandens selskab. 

Oplev mere fra den stemningsfyldte byggedag i Rikkes sommerhushave - eller se videoen herunder.

PLUS 16746-1 shelter
Børneshelter - 16748-1

Hvorfor sove i shelter?

Hvorfor sove i shelter, når du kan sove i dit varme, trygge soveværelse?

Svaret er enkelt: Du skal gøre det for oplevelsens skyld, for fællesskabet og for dit helbred. Hver eneste dag bliver vi bombarderet med elektroniske indtryk i form af notifikationer, opdateringer på sociale medier og diverse (forældre)intranet. Og det bliver sværere og sværere at ”slukke” for dem og være tilstede her og nu. At stoppe op; at gøre noget nyt og noget andet end vi plejer, er blevet vigtigere end nogensinde.

Rent biologisk er vi skabt til at være i naturen. Ikke bare som tilskuere og beskuere. Nej, vi er natur - og de fleste af os vil helt instinktivt opleve en ro og samhørighed med naturen og friluftslivet, når vi opholder os midt i den. Naturen kan reducere stress og dårlige tanker, og vælger du ovenikøbet at inddrage hele familien, får I ikke kun minder for livet – I får også en stærkere relation.

Hvem kan sove i shelter?

"Jamen jeg er ikke liige friluftstypen … ”. 

Bare rolig, du behøver heldigvis ikke at være en særlig ”friluftsagtig spejdertype” for at få glæde og gavn af shelterlivet.

Shelter er for alle

For dig, der elsker:

  • at hygge om bål med skumfiduser og snobrød
  • at kigge på stjerner
  • at lytte til trætoppenes vindspil og regndråbernes dans
  • at snuse til den friske luft
  • at blive vækket af solopgang og fuglefløjt … og meget, meget mere.
Shelter og bålsted

Kender du udtrykket ”Varm, tryg & mæt”? Når vi opholder os i naturen, er det allervigtigste - for både store og små - at vi er godt klædt på, at vi føler os trygge, og at vi har en god, nærende madpakke med. Hvis du kan sige ’tjek’ til de tre punkter, så har du gode chancer for at få fantastiske oplevelser i naturen.

Tjeklisten gælder som sagt både voksne og børn, men med de yngste i familien er det naturligvis ekstra vigtigt at sikre succesoplevelsen. Du kan læse meget mere om det at være en familie på sheltertur på denne fine outdoor blog.

Det er ikke livsnødvendigt med en gigantisk oppakning for at få en god tur. Har du styr på ”Varm, tryg og mæt”-mantraet, så er du godt på vej. Alligevel kan det være rart med lidt inspiration til, hvad du skal have med i din oppakning. Vi kan vist godt blive enige om, at det er surt at glemme toiletpapir, lommelygte, optændingsgrej eller affaldsposer.

Når vi overnatter i shelters i naturen, er vi kun på besøg, derfor er respekt for naturen helt essentiel. Vi er gæster og skal gerne undgå at efterlade spor og gøre skade på naturen med vores affald og vores opførsel. På samme måde skal vi undgå at genere naturen og de dyr, der bor i den – det er fx ikke tilladt at høre høj musik og larme, når der overnattes i shelter. Vær også opmærksom på reglerne for optænding af bål og bålsteder i naturen.

Der findes shelterpladser rundt omkring i hele Danmark; på Fyn, Sjælland, Jylland, Bornholm og i større byer bl.a. i Århus. Nogle er registrerede, andre helt ukendte. Shelters er offentligt tilgængelige for alle og kan benyttes uden booking, men det anbefales at booke dem forhånd, hvis du vil være helt sikker på at have et sted at sove i ly for natten. Når du booker shelter foregår det nemlig efter først til mølle-princippet, og man har således altid fortrinsret til et shelter, hvis man har booket det – uanset om det allerede er besat eller ej.

Godt at vide når du skal på sheltertur i Danmarks natur

Hvor du mere præcist kan finde gode og smukke steder med shelters i Danmark, kan du læse mere om i guiden nedenfor.

Men før du og familien tager af sted, så tjek lige de 4 vigtigste ting, du skal vide, for at I er garanteret en god oplevelse første gang.

Sov under stjernerne i shelter - Din guide til shelter-Danmark

Du behøver ikke rejse langt væk for at finde sheltere og komme væk fra larmen.

Hvis du ikke har shelter i din egen baghave, så findes de med garanti i det nærmeste naturområde. Måske leder du efter helt unikke shelterpladser med smuk beliggenhed og udsigt til strand, skov eller lignende -  eller hvad med en nat på en flydende shelter? Det lyder nu ret magisk.

Nedenfor finder du en række nyttige links til specifikke og unikke steder med shelterpladser i Danmark.

Shelter og bålsted
Shelter med smuk beliggenhed

Shelter med smuk beliggenhed

Leder du efter shelter i særligt smukke og naturskønne omgivelser, så kan jeg varmt anbefale dig at kigge på guiden her, som viser nogle fantastiske små perler rundt omkring i Danmark. Her gælder det vist bare om at starte fra en ende af, og så er overnatningen sikret de næste mange weekender frem.

Du kan også melde dig ind i en af de mange grupper og fællesskaber omkring shelterovernatning på Facebook. Her kan du spørge til specifikke steder og komme med ønsker. I den slags fællesskaber er folk ofte meget imødekommene og glade for at hjælpe og dele erfaringer.

Lis Fog, Produktudvikler hos PLUS A/S

Stadig ikke overbevist om at shelterlivet er for dig?

Få øjnene op for shelterlivet og naturoplevelser med spændende bøger og magasiner.

Sluk pandelampen, kryb ned i soveposen og lyt til stilheden og det knitrende bål. Efter en god nats søvn i et shelter – væk fra hverdagens larm - har du med garanti fået den helende ro, energi og et ordentlig skud vitamin N(atur), som du netop går rundt og savner.

Lis Fog, Produktudvikler hos PLUS A/S

Følg PLUS på Instagram og bliv inspireret

Få tips til dit PLUS projekt, gode ideer til dit uderum og deltag i konkurrencer