Efterbehandling af dine PLUS produkter

Lidt fingerfærdighed og en "gør det selv" type er alt, hvad du skal bruge, hvis du skal sætte hegn op, anlægge terrasse eller vedligeholde dine PLUS produkter. Her på siden får du nogle nyttige tips og grundregler, som er gode at følge, når du "gør det selv" i din have.

Vil du slippe for vedligeholdelse af dit nye hegn, kan du med fordel tage et kig på vores udvalg i vedligeholdelsesfri hegn. Vedligeholdelsesfri hegn vaskes let ned med sæbe efter behov, der kræves ikke vedligeholdelse efter montering. 

 • Pil

  Pil er et naturprodukt, og farveforskelle på de enkelte hegn vil forekomme. Forskellene vil med tiden udlignes af vind og vejr og er derfor ikke rekla- mationsberettiget. Vælger du pil, får du et naturmateriale, der med tiden får en naturlig patina. Pileprodukterne fremstilles af friske, kraftige pileskud, der tørres under tag i 1-2 måneder og derefter koges for at undgå spiring. 

  Efterbehandling og vedligeholdelse:

  PLUS pilehegn leveres grundbehandlet med olie tilsat fungicider. Hegnet skal efterbehandles straks efter montering. Til efterbehandling anbefaler vi træolie med fungicider eller Gori “2 in 1”, der hæmmer angreb af skimmelsvampe og forlænger levetiden. 

 • Ubehandlede eller nedslidte produkter

  Ubehandlede produkter tåler ikke det skiftende vejr, hvis det forbliver ubehandlet. Brug derfor træbeskyttelse for at opnå en længere holdbarhed/modstandsdygtighed. Med træplejemidler sikrer du holdbarheden på dit udendørs træværk.

  Træpleje fremhæver træets glød og åretegninger og vil mindske de naturlige revnedannelser samt hæmme skimmel- og algeangreb. 

  Efterbehandling af ubehandlede produkter:
  1. Nyt træværk:
  Ubehandlet tørt træ kan med fordel behandles inden montage. Fjern støv og snavs. Herefter behandles med træbeskyttelse, som indeholder fungicider og evt. efterfølgende farvebehandling. Gentag årligt eller efter behov.
  2. Nedslidt træværk:
  Træ med sølvgrå patina eller træ, der er blevet mørkt og medtaget, skal rengøres med en trærens inden behandling. Herefter behandles med træbeskyttelse, som indeholder fungicider. Du får det otteste resultat med træbeskyttelse tilsat farvepigmenter, der passer til træsorten. 

 • Hvor tørt skal træet være inden man må påbegynde efterbehandling?

  For at være sikker på at resultatet bliver godt, må fugtigheden i træet ikke være mere end 18% (brug fugtmåler) og vigtigt er selvfølgelig at træet er renset af og fri for evt. algebelægning og skidt.
  For nærmere info kontakt din lokale farvehandler.

 • Grundmalede produkter

  Flere af vore produkter leveres grundmalet med et vandigt træbeskyttelsesmiddel i tidens farver. Grundbehandlingen indeholder aktivstoffer, der hæmmer skimmelangreb. Så er dit produkt ”godt klædt på” til at modstå det skiftende klima.
  Malede overflader bør efterses og rengøres jævnligt. Derved fjernes sporer og næringsstoffer fra overfladen. Det forlænger levetiden og hæmmer vækst af skimmel og alger. Produkternes placering samt påvirkning af vind og vejr har stor indflydelse på overfladens holdbarhed. Generelt vil samlinger, endetræ og vandrette flader være mest udsatte, og mindre revner samt afskalninger kan forekomme.

  Bemærk: Ved slutbehandling af teak- og gråbrunfarvede hegnselementer vil farven fremstå mørkere end grundbehandlingen. Foretag eventuelt et prøvestrøg på en ikke synlig del af hegnet. For at bevare det transparente udseende kan farven fortyndes med op til 30% vand. Nuanceforskelle mellem stolper og hegn i hvid, teak og gråbrun kan forekomme.

  Efterbehandling og vedligeholdelse:
  1. Nyt træværk: Støv og snavs fjernes omhyggeligt inden efterhandling.
  2. Nedslidt træværk/begyndende afskalning: Er træet nedslidt eller er malingen begyndt at skalle af, sliber du ned til frisk træ. Bart tørt træ grundes med trægrunder, der beskytter træet i dybden mod råd og svamp. Efter forbehandling er træværket klar til over adebehandlingen

  For at få det bedst mulige resultat anbefaler vi, at du anvender PLUS Colour (se side 73) eller et tilsvarende produkt, der minder mest muligt om den grundbehandlede farve. Behandlingen skal foretages på tør overflade med en ekstra omgang farve eller anden passende slutbehandling.

  -12 Drivtømmerfarve: Transparent toning (nærmeste RAL 7038)
  -13 Hvid: dækkende nuance (nærmeste RAL 9010)
  -14 Creme: dækkende nuance (nærmeste RAL 9001)
  -15 Sort: dækkende nuance (nærmeste RAL 9005)

  -16 Antracit: dækkende nuance (nærmeste RAL 7016)
  -17 Teak: transparent toning (nærmeste RAL 1006)
  -18 Gråbrun: transparent toning (nærmeste RAL 7023)

  Ralfarver er heldækkende. RAL numrene er kun tilnærmede, da RAL systemet er et forenklet farvesystem. 

 • Behandling af trykimprægneret træ

  Trykimprægnering er en effektiv behandlingsmetode, som forlænger træets holdbarhed væsentligt. PLUS anvender udelukkende godkendte imprægneringsmidler, som opfylder de nordiske miljøkrav.
  Alle PLUS stolper leveres NTR klasse A trykimprægneret, hvilket betyder, at de er effektivt beskyttet mod råd og tåler nedgravning.

  Efterbehandling og vedligeholdelse

  Du kan vælge at færdiggøre behandlingen med træolie eller maling. For at give længst mulig holdbarhed bør du færdigbehandle på tørt træ straks efter montering.

  1. Nyt træværk:

  Støv og snavs fjernes omhyggeligt - træet skal være tørt - inden efterbehandling. Herefter behandles med træolie eller maling, som indeholder fungicider.

  2. Nedslidt træværk:

  Træ med sølvgrå patina eller træ, der er blevet mørkt og medtaget, skal rengøres med en trærens inden behandling. Herefter behandles med træplejemidler som sikrer holdbarheden på dit udendørs træværk. Træpleje fremhæver træets glød og åretegninger og vil mindske de naturlige revnedannelser samt hæmme skimmel- og algeangreb. 

 • Polyrattan vedligeholdelse

  TREND og Cubic Rammehegn hegn er fremstillet af kunststofmaterialet “polyrattan” (PE-cane bånd) som er stærkt og modstandsdygtigt overfor snavs og alger - og derfor næsten vedligeholdelsesfrit. Pga. solens UV-stråling og øvrige vejrpåvirkninger kan der med tiden forekomme en vis farveændring.

  TREND og Cubic Rammehegn afvaskes og rengøres med almindeligt sæbevand eller autoshampoo. Anvend en blød børste til at vaske hegnet med og skyl efter med rent vand.

  Da produkterne er håndflettede, kan der forekomme variationer i fletningen. Nær du monterer hegnet, er det en god idé skiftevis at sætte stolper og hegn for at få den korrekte afstand mellem stolperne. Ved montering anbefaler vi at forbore bøsningerne på hegnet med et 3 mm metalbor og derefter anvende de skruer, der følger med hegnet.

 • Behandling af lærketræ

  På grund af den store andel af kerneved, har lærk større holdbarhed end fyr og gran, uden dog at opnå samme holdbarhed som trykimprægneret fyr. Produkter i lærketræ skal straks efter montering efterbehandles. Lærketræ vil som øvrige produkter i træ have tendens til revnedannelser.

  Lærketræ er en træsort, som let angribes af overfladeskimmel. Træet bør derfor over adebeskyttes så hurtigt som muligt. Oliebehandles produktet ikke, vil overfladen med tiden få en naturlig sølvgrå patina og siden blive sort. Farveændringerne er ikke reklamationsberettiget. Regelmæssig rengøring fjerner sporer og næringsstoffer fra overfladen og forebygger vækst af skimmel og alger.
  Produktets levetid forlænges, hvis det efterbehandles årligt.

  Er lærketræet blevet sort skal det efterbehandles på følgende måde: Produktet afrenses grundigt med klorin/trærens, som man lader sidde min. 1⁄2 time. Gentag evt. behandlingen. Herved dræbes de svampe, der har misfarvet produktet. Når produktet er tørt, skal det behandles med træolie. Vi anbefaler træolie med fungicider og farvepigmenter i Pine/Eg, der giver en pæn glød og beskytter mod skimmelangreb.

  Efterbehandling og vedligeholdelse:

  Til efterbehandling anbefaler vi træolie med fungicider der forebygger den naturlige nedbrydningsproces og hæmmer angreb af skimmelsvampe. Holdbarheden af over adebehandlingen er meget afhængig af produkternes placering og påvirkning af vind og vejr. Pigmenteringen bleges som følge af solens ultraviolette stråler, og vil med tiden ”brænde” over adebeskyttelsen væk.