Redskabsrum og redskabsskur

 Sådan indretter og opbygger du bedst de ekstra kvadratmeter

Lis Fog

Lis Fog

Produktudvikler

Som uddannet møbelarkitekt og med knapt 20 års erfaring, har jeg udviklet mange PLUS-produkter gennem tiden. Allerhelst skaber jeg produkter i træ, som er et mine yndlingsmaterialer at arbejde i.

Sådan indretter og opbygger du

De fleste kender nok det dér rum, hvor alt rod samler sig og vokser sig større. Et redskabsrum behøver heldigvis IKKE at være sådan et rum.

Med et robust og praktisk indrettet redskabssrum, redskabsskur eller haveskur, har du alt, hvad du skal bruge lige ved hånden. Uanset hvor stort eller lille det er, inviterer et redskabsskur dig til at holde orden og opbevare familiens haveredskaber, værktøj og cykler optimalt. 

Men hvad er det nu lige, du skal vide om redskabsrum, før du anskaffer dig et?

Skal du vælge en saml selv-løsning eller et færdigbygget skur? Skal skuret være i træ, stål, genbrugsplast eller noget helt fjerde? Og hvilke regler og love skal du sætte dig ind i på det område? 

Læs med her, og få tips til opbygning, etablering og indretning, når du skal bygge nyt haveskur og redskabsrum. 

Se udvalget

Hvilket redskabsrum skal jeg vælge?

Alle kan få glæde af en håndfuld ekstra kvadratmeter, og her er et almindeligt fritstående redskabsskur virkelig guld værd. Men når det handler om istandsættelse af boligens kvadratmeter, så er skuret ikke altid det rum, der står øverst på listen. Og det, synes jeg, er en skam. 

Skuret ender for mange med at blive et opmagasineringsrum, hvor fugt og rust risikerer at ødelægge ting.  Jeg har selv ærgret mig gul og grøn over at tage en splinterny - og alligevel komplet rusten - hækkeklipper frem fra skuret efter blot én overvintring. Dét er virkelig surt - og ikke mindst spild af penge. Heldigvis er der gode råd at hente.

Du skal bare finde ud af, hvad dit behov er, og hvilke krav du har til dit skur.

Se udvalget af redskabsrum

Formål med redskabsskur

Formålet med et redskabsskur er at have et sted til opbevaring af alle de ting, der ikke hører til inde i huset, men som du har behov for let at kunne gå til.

Et redskabsskur i en god størrelse er også anvendeligt til opbevaring af fx cykler, havetraktor, græsslåmaskine eller som et lille værksted og hobbyrum.

Når du har besluttet dig for at anskaffe dig et nyt skur, så tænk over, hvad du ønsker at opbevare. Og tænk gerne langsigtet, da vores behov jo har det med at ændre sig.

Der findes et hav af redskabsskure i forskellige designs og med mange funktioner. Der er ikke nogen regler for, hvordan et skur skal se ud. Det skal blot opfylde dit behov for opbevaring.

Til gengæld er der regler for, hvor du må opføre dit skur. Det kan du læse meget mere om under afsnittet om 'love og regler'.

Spørg dig selv: Hvad er formålet med mit skur?

 • Skal rummet udelukkende bruges til haveredskaber eller lignende?
 • Skal der være plads til værktøj og evt. et arbejdsbord? I så fald vil det være nødvendigt med isolering.
 • Skal der være plads til større ting, fx cykler, havemøbler, parasol og andet udendørs udstyr?

De traditionelle redskabsrum: 

 • Fritstående redskabsrum i fx træ, metal eller genbrugsplast
 • Garage med redskabsrum
 • Redskabsrum med halvtag
 • Redskabsrum med 2 eller flere rum 
 • Redskabsrum med dobbeltdøre og vinduer
 • Redskabsrum med cykelskur
 • Åbent skur

Her kan du se et udvalg med de mest almindelige typer af redskabsskur

Alternative og kreative måder at anvende et redskabsrum

Har du overvejet, om dit redskabsrum eventuelt kan kombineres med andre behov? 

Måske har du altid drømt om at få et drivhus, en ekstra soveplads, kontorplads, brændeskjul eller noget helt fjerde. Hvorfor så ikke kombinere det?

Det er værd at tage med i overvejelsen, især fordi der findes nogle virkelig fine eksemplarer med flere rum eller udhæng, hvor det ene rum kan fungere som traditionelt redskabsrum og det andet som anneks eller drivhus. På den måde kan du slå to fluer med et smæk.

Det kreative redskabsrum:

 • Drivhus med redskabsrum
 • Anneks 
 • Brændeskjul
 • Gæstehus
 • Hobbyrum

Fakta:

Husk, at hvis du ønsker at opbevare værktøj og mindre elektriske haveredsskaber i skuret, så er det nødvendigt at isolere godt, da tingene ellers risikerer at ruste.

Læs med under afsnittet ’isolering’, eller få mere viden om, hvad du kan opbevare i dit skur her.  

Kompakt eller kæmpestort

Vælg størrelse på dit redskabsrum

Nu hvor du har fundet ud af, hvilke funktioner dit nye redskabsrum skal have, er tiden kommet til vurdering af størrelse og placering.

Som sagt er det godt at overveje fremtidige behov, men tag også højde for, hvor på din grund, du reelt har plads til skuret. 

Du kan sagtens få fuldt funktionelle redskabsskure på bare 2 kvadratmeter, eller du kan vælge luksusmodellerne med plads til havetraktor og værksted. 

NB:
Ved de helt store bygninger på over 50 kvadratmeter er ansøgning om byggetilladelse et krav.

Hvornår skal man søge byggetilladelse?

 • Når du bygger redskabsrum, skur eller anneks over 50kvm skal du altid søge om byggetilladelse.
 • Når du bygger redskabsrum, skur eller anneks under 50kvm skal du ikke søge om byggetilladelse. Med mindre, der er tale om en ”integreret bygning/tilbygning til huset fx en garage, carport eller lignende, der ligger under samme tag- og/eller facadekonstruktion.” 

Læs mere om love og regler nedenfor.

Se udvalget af redskabsrum

Husk regler og lovgivning

Før du kaster dig ud i byggeri eller opsætning af skur i haven, er det vigtigt at orientere sig i reglerne omkring opførelse af byggeri.

Du kan læse om reglerne ved at tjekke nedenstående:  

 • Bygningsreglementet
 • Kommunens lokalplaner 
 • Eventuelle servitutter. Servitutter kan være forskellige begrænsende rettigheder på en ejendom.

I boksen til højre har jeg fremhævet de generelle hovedpunkter fra Bygningsreglementet. 

Husk, at der i lokalplaner og servitutter kan være store afvigelser fra kommune til kommune.
Det er derfor meget forskelligt, hvordan reglerne er i din kommune og i din onkels i Farum eller Faaborg, så husk at tjekke det hele grundigt igennem, eller få hjælp af en rådgiver, før du bygger. 

Fakta:

Uanset om du skal søge byggetilladelse eller ej, så er der særlige krav, du skal kunne overholde ved placering og byggeri af redskabsrummet: 

 • Afstand til skel skal være mindst 2,5 meter.
 • Højden på bygningen må max være 2,5 meter.
 • Hvis afstanden ikke kan overholdes, er der yderligere krav til, hvordan skuret skal opføres. 
 • Giv besked til BBR om, at du har opført et skur (i Bygningsreglementet kaldes det for sekundær bebyggelse uden krav om byggetilladelse.) Det er boligejerens ansvar, at oplysninger i BBR-registeret er korrekt registreret.
 • NB:  Ved opførelse af skur på sommerhusgrund er der andre retningslinjer. Her skal der fx være mindst 5 meter til skel.

Lidt om bebyggelsesprocenten

Bor du på en lille grund, kan du ikke bare opføre et stort redskabsrum, selvom det måske er under de 50 m².

Dette skyldes, at der er regler for, hvor tæt bebygget et område må være. Du kan læse mere om bebyggelsesprocenten, og om hvordan du udregner den her. 

Værd at vide om materialer

Værd at vide om materialer
Materialefordele
Træ

Træ er et levende materiale, hvilket i sig selv er smukt og charmerende.
Et redskabsrum i træ passer til de fleste huse. Det er robust og holdbart, hvis blot du sørger for at vedligeholde det med maling.
Mal det i en farve, så det passer til omgivelserne. De mest brugte træsorter er nåletræ, fx gran, som oftest kommer ubehandlet.

Trykimprægneret træ
Kemisk behandlet træ, som gør det mere langtidsholdbart og modstandsdygtigt overfor vejr og vind, men desværre er trykimprægneret træ også skadeligt for miljøet. Og i øvrigt slipper du ikke for at vedligeholde med maling.

StålStål er et vedligeholdelsesfrit og prisvenligt materiale, der med tiden kan få rustpletter.
Et redskabsrum i stål er ofte bygget op af moduler i fx pulverlakeret eller galvaniseret stål.
I mange tilfælde leveres det som saml-selv-sæt eller færdigsamlet og er herefter klar til at blive taget i brug.

Plast

Et vedligeholdelsesfrit materiale, der er robust, bæredygtigt og i den prisvenlige ende af skalaen. Plast kan dog blive mere porøst med årene.
KompositEt vedligeholdelsesfrit materiale, der er robust, bæredygtigt og i den prisvenlige ende af skalaen. Plast kan dog blive mere porøst med årene.
Kilde: plus.dk

Træ, plast eller stål?

Materialevalget til dit redskabsrum er afgørende for skurets holdbarhed og selvfølgelig det æstetiske udtryk.

Nogle materialer er billigere end andre, men der kan også være store prisforskelle på bare de enkelte materialer. Her skal du tænke på den gode gamle vending: pris og kvalitet hænger sammen. Er noget for billigt til at være sandt – ja, så er det det nok også.  

Læs mere om fordelene ved de forskellige materialer til skur, fx træ, stål og genbrugsplast i oversigten her til højre.

Døre til dit haveskur

Hvilken dør skal du vælge til dit haveskur? Læs om fordelene ved de forskellige muligheder inden for døre til redskabsrum her: 

 • Skydedør - En skydedør er superpraktisk, fordi den ikke optager plads, og i de seneste år er skydedørene desuden blevet mere og mere trendy. 
 • Almindelig dør - fx med et klassisk stalddørsgreb.
 • Dobbeltdør – Hvis du har et stort redskabsrum, hvor der skal være plads til mange større ting, er det praktisk med en dobbeltdør. så du let kan komme ind og ud.
 • Udhusdøre med låsekasse og isolering – Udhusdøre med isolering er det tætteste, du kommer på en rigtig yderdør. Vælg udhusdør, hvis du bygger et godt isoleret skur og gerne vil have en løsning, der udstråler solid og god kvalitet.

Alt om opbygning og klargøring

Fundament

Et fundament er det underlag, som dit skur står på. Det er det første punkt på din to-do-liste, når du anskaffer dig et skur eller bygger det selv.

Nogle vælger helt at springe denne del over og sætte skuret direkte på jorden. Dette kan ikke anbefales. 

Hvis du har et eksisterende fliseunderlag, skal du som minimum sikre dig, at underlaget er i vater. Det vigtigste ved fundamentet er nemlig, at det er jævnt og lige, så bygningen ovenpå kommer til at stå stabilt og plant. 

Hvilket fundament skal du vælge til dit redskabsskur?
Der findes forskellige typer af fundamenter. Nogle er mere krævende, og du vil måske få brug for professionelle hænder til etablering og opbygning. 

 • Bjælkefundament eller stålsokkel – dette fundment bygges op som en ramme af enten stålbjælker eller trykimprægnerede regler
 • Sokkelfødder som monteres direkte på fliseunderlag
 • Støbt betonfundament

Isolering

Drømmer du om et solidt redskabsrum, hvor du kan opbevare andet end blot dine haveredskaber, havemøbler og børnenes udelegetøj, ja, så bør du nok tænke på, om du skal isolere redskabsrummet.

Det gør selvfølgelig en forskel på prisen, men til gengæld har du et rigtigt godt fugtfrit rum til opmagasinering af familiens ting og sager i mange år frem.

Tag til redskabsrum

Tag til redskabsrum
TagtypeEgenskaber
SadeltagEt sadeltag er et af de mest almindelige tage til huse i Danmark. Taget går op i en spids, ofte midt på huset, men det kan også være forskudt. Vælger du et redskabsrum med sadeltag, skal du være indstillet på at skulle lægge tagpap. Du kan også vælge en lidt dyrere løsning som fx teglsten eller stråtag, hvis skuret skal passe præcist til et hus opført i en bestemt byggestil. 
PyramidetagSom navnet antyder er denne tagtype formet som en pyramide. Pyramidetag ses ofte på skure af stål med et tag udført i samme materiale. 

Fladt tag

Et redskabsrum med fladt tag har et stramt udtryk og passer til de fleste huse. Ofte er taget belagt med tagpap eller termotag. 
Buet tagRedskabsrum med buet tag ses typisk, hvis du har valgt en kombination af carport og redskabsrum under samme tag.
Kilde: plus.dk

Valg af materiale til dit tag er lidt af en smagssag, og for de fleste er det ikke så vigtigt, hvilket tag der er på, når først man har valgt designet og typen af redskabsrum. 

Hvis du bygger dit skur helt fra bunden, er det fristende at vælge plastiktag eller det såkaldte termotag. De er både lette og billige at montere. Til gengæld går et tag som dette også meget let i stykker, hvis der falder en gren ned på taget. 

Alternativt kan du vælge tagpap eller shingles tagpap for en mere langtidsholdbar løsning, men det kræver naturligvis, at der er bygget en færdig tagkonstruktion, som pappet kan lægges på. 

Opvarmning

Vil du have et helt frost- og fugtfrit redskabsrum skal du, udover grundig isolering, også vælge en opvarmningsløsning, så du kan sætte varme på i vintermånederne. Ligesom med størrelsen er der regler for, hvordan du må opvarme dit redskabsrum. 

En varmepumpe kan være en god, men meget dyr løsning. Alternativt kan du tænke i solcelleenergi. Her findes der en række super energivenlige opvarmningsløsninger, der kører på solcelleenergi, nemlig solcellekanaler eller solcellevarme. De koster ikke en formue at etablere, og driften sker ved hjælp af solen. Et både klogt og bæredygtigt valg. 

Vedligeholdelse

Vedligeholdelse er mest relevant for dig, der har valgt et haveskur i ubehandlet eller trykimprægneret træ.

Stål og plast er vedligeholdelsesfri materialer, som kan stå stort set uændret år efter år. Måske skal du blot have fat i lidt sæbevand engang imellem, så skuret kommer til at stå pænt og rent igen.

Generelt for et skur af træ er en korrekt opførelse og efterbehandling alfa og omega. Skuret skal stå på et godt fundament, så træet ikke er i direkte kontakt med jorden, og ubehandlet træ skal behandles straks, så træet ikke når at suge fugt. Meget gerne inden montering. 

Efter nogle år, skal du eftertjekke taget på skuret. Tagpap har en holdbarhed på mellem 10-15 år. Termotag holder længe, men bliver ofte meget snavset af nedfaldne blade og mere porøst med årene.

Maling af dit skur
Ubehandlet træ og trykimprægneret træ skal behandles med en god træbeskyttelse på et tidspunkt, hvor det er tørt og lunt i vejret. 

Det kan være olie eller en maling, som passer til dit hus og de øvrige omgivelser. Jeg anbefaler altid, at malingen indeholder aktivstoffer, der forhindrer svampeangreb. 

Hvor ofte skal du male?
Første gang du maler, skal du give det 2 gange. Derefter kan du nøjes med at male hvert 2.-5. år.
Gå træværket grundigt igennem. Skaller malingen af nogle steder? Så er det ved at være tid til at male igen. 

Inspiration til den smarte indretning

En god og praktisk indretning af dit nye skur betyder meget for glæden og dit overskud.  

Med et fast tilrettelagt system og overblik over, hvor tingene skal være, kan du nemlig vinke farvel til følelsen af ikke at kunne finde hverken cykelpumpe, spand eller sættet med stangtennis fra sidste år.

Er det ikke fantastisk? 

 

Mine bedste indretningstips: 

 • Brug én væg til en stor reol samt hylder, hvor alle småting kan opbevares og fordeles i kasser. 
 • Brug én væg til ophæng, fx en hulplade, kroge eller redskabsophæng. 
 • Dedikér ét hjørne eller en vægside til opbevaring af fx cykler og græsslåmaskine. De store ting skal gerne stå praktisk i forhold til døren, men de skal heller ikke placeres lige ved indgangen, så du skaber forhindringer for dig selv, når du skal passere.
 • Udnyt gerne højden på skuret. Sæt hylder op helt oppe under loftet til nogle af de ting, du ikke bruger så ofte. Det giver overblik og ’fylder’ ikke i dit synsfelt.
 • Husk at også loftet kan bruges! En parasol eller en sneskovl kan let hænges op under loftet ved hjælp af et par snore.
  På den måde tager tingene ikke plads på gulv eller væg.

Tænk ud af boksen

Når du indretter skur

Hvis du nogensinde har været i en velholdt garage eller et skur af ældre dato - måske dine forældres eller bedsteforældres – kan du nok genkalde, hvordan det så ud i skuret, og hvordan det var indrettet.

Gulvet er stort set frit, så der er plads til større maskiner, men oppe på spærene, under loftet, ligger haveredskaber, værktøj og andre dele, som er sat i spænd, eller som hviler på spærene.

Alt er sirligt hængt op på væggen eller i loftet. I højden er tingene nemlig skånet for det værste rust og fugt.

Denne omhu med at passe på tingene er en god inspirationskilde til moderne familier, som sætter pris på orden og overblik. De fleste af os er ikke så trænet i at tænke ud af boksen, når det kommer til opbevaring.

Brug hvad du har til rådighed! Et smart Ikea-møbel er nemlig ikke altid løsningen.

Når du har tænkt færdigt i kreative opbevaringsmuligheder, kommer her en håndfuld bud på uundværligt inventar og tilbehør til dit skur, som kan hjælpe med overblikket.

3 bud på musthave inventar

Reoler til redskabsrum
Metalhylder og reoler er praktisk inventar, som gør det let at få skabt en god indretning i dit haveskur. De stålreoler, du finder i byggemarkederne er faktisk ganske fine. Med nogle plastkasser eller tomme skotøjsæsker og en Dymo, som kan lave mærkater, kan du hurtigt få skabt et godt overblik over diverse småting. 

Redskabsophæng
Et redskabsophæng er egentlig bare et ophæng med en række ’gafler’, hvor du kan hænge skovl, rive, skuffejern osv. En hulplade med kroge eller et stort søm kan også gøre det. Uanset hvad er det altid rart at have haveredskaberne hængt op samlet, så de ikke vælter.  

Lys i redskabsrummet
Den absolut mest praktiske lampe til dit skur er en helt almindelig loftslampe. Vælg en, der giver et godt, ensartet lys i hele rummet. I genbrugsbutikker kan du sikkert finde mange fine loftslamper til billige penge, ellers må du et smut forbi dit byggemarked eller lampebutik.

Har du et arbejdsbord, kan du overveje at sætte en arkitektlampe op eller en anden bordlampe for et mere fokuseret lys.

 

Fakta:

Husk at medregne udgiften til en elektriker, der kan opsætte dine lamper.

Alle udendørs el-installationer skal altid udføres af en autoriseret elektriker for at være lovlige.

Få flere tips til, hvordan du indretter dit skur i Bolius-artiklen

Færdigbygget skur eller gør det selv, hvad er du til ?

Har du hænderne skruet godt på? - Så er det måske et vaskeægte gør-det-selv-projekt, du skal kaste dig ud i. Der findes mange gode og brugbare guides på YouTube, som er pædagogiske og enkle at følge. Men det kræver, at du har din værktøjskasse i orden.  

Men rigtigt mange vælger en nemmere løsning: Et saml-selv-projekt i træ eller stål. Har du valgt et skur i træ, skal du være ekstra opmærksom på, om skuret leveres som et byggesæt eller et håndværkersæt. Med byggesæt forstås, at alle dele er skåret til i længder. Her skal du blot følge samlevejledningen og efterbehandle skuret efter anbefalingen. Med et håndværkersæt derimod får du materialerne leveret, men du skal selv stå for at skære træet til.

Godt at vide om tag: 
Ikke alle redskabsrum leveres med tag eller materialer til tag.
Husk altid at undersøge, hvad der følger med, når du bestiller dit redskabsrum.

Se udstillingsmodeller

Undgå fejlkøb

Du kan undersøge mange af mulighederne derhjemme, men før du svinger dankortet eller trykker bestil, så tag ud og se en udstillingsmodel af dit drømmeskur i virkeligheden. 

Her fornemmer du lynhurtigt, hvordan kvaliteten er, og du undgår ærgerlige skuffelser og fejlkøb.

Find en udstilling

Hjælp til montering

Book en tømrer

Har du købt et saml-selv-skur og er kørt træt i opsætningsprocessen, kan de fleste tømrere hjælpe dig videre.

De forskellige producenter af redskabsrum har ofte samarbejde med udvalgte tømrere i hele landet, som er eksperter i at opsætte netop deres produkter.

Find en tømrer her