Går du med en drøm om

Højbede og plantekasser i haven?

Her får du 8 nyttige tips til at dyrke og etablere dine højbede og blomsterkasser

Anette Bech

Anette Bech

Teknisk designer

Som uddannet teknisk assistent og med godt 10 års erfaring hos PLUS, har jeg opnået et stort kendskab til materialer som stål, glas og træ.

Jeg lægger stor vægt på grundig detaljeafklaring og enkle samlevejledninger og beskrivelser, før produkterne frigives til produktion og salg.

Design- og farvemæssigt er jeg meget optaget af, at sørge for at vores produkter indenfor møbler, plantekasser og hegn kan kombineres, så de skaber ro og helhed i haven og uderummet.

8 nyttige tips til at dyrke og etablere dine højbede og blomsterkasser

Drømmer du om at etablere køkkenhave i højbed eller at designe din have med blomsterkasser? 

Noget af det hyggeligste og meningsfyldte, jeg kan komme i tanke om, er nok at gå i haven og høste hjemmedyrkede grøntsager og klippe blomster til buketter. Her er højbede et oplagt valg, både til have, terrasse og altan. De praktiske bede er lette at overskue, og opbygning kan ske på et hav af måder. 

Men hvordan kommer man godt i gang? Hvilket materiale skal man vælge til højbed? Lærk, trykimprægneret træ eller sten? Og hvad med placering, anlægning, jord, vanding og sneglesikring? Det kan være overvældende at tage stilling til det hele på én gang. Det vigtigste er, at du kommer i gang. 

Lad dig inspirere af guiden, og del meget gerne dine erfaringer og spørgsmål nederst på siden.

 

Fakta:


Hvad er et højbed?


Et højbed er et afgrænset bedområde, ofte indrammet med en kant af træ, sten, pileflet eller lignende. Et stykke jord, der befinder sig lidt hævet over terræn kaldes også for et højbed.

De fleste kender dog højbede, som et der er lavet af træ fx pallerammer eller planker af lærketræ. 

Leder du efter idéer til etablering af højbede, hvad man kan dyrke, råd til den bedste placering, hvilket så læs med her, hvor du finder 10 gode idéer til, hvordan du kommer godt i gang med højbede i have, på altan eller terrasse.

Tip 1: Hvorfor vælge højbede?

Leder du efter fordele ved højbede, før du anskaffer dig et? Så har jeg her samlet de bedste grunde til, hvorfor du skal vælge et højbed eller en blomsterkasse.

 • Lettere at overskue og holde fri for ukrudt.
 • Lettere for en nybegynder at tilrettelægge afgrøder.
 • Gode betingelser for planternes vækst og dermed udbytte.
 • Mulighed for at vælge materiale og form, der understøtter husets stil.
 • Lettere at undgå snegle ved hjælp af sneglesikring.

Råd omkring valg af højbede

Hvoirfor vælge højbede?

Det er ikke uden grund, at højbede er blevet et populært valg for mange haveentusiaster – både begyndere og erfarne. Noget af bedste ved dem er, at de er nemme at overskue og passe. Jeg synes, det er langt mere overskueligt at gå i gang med at planlægge, hvilke planter der skal være i mit bed, når jeg har en kasse at forholde mig til. 

Og så er det en kæmpe fordel, at man kan finde højbede i forskellige prisklasser i mange forskellige materialer og former; trekantede, kvadratiske, aflange og runde. Derfor er det let at placere højbede og blomsterkasser, så de passer ind i omgivelserne. 

I mange byggemarkeder kan du finde færdige højbede, det kan for eksempel være pallerammer, der er lige til at slå op, eller saml selv højbede, med mere robuste hjørnemoduler i galvaniseret stål og planker i forskellige længder. 

Er du ferm med skruer og sav? Så kan du også vælge at bygge højbede selv i træ. Her er det bare vigtigt, at du vælger det rigtige træ. Gå langt uden om trykimprægneret træ, da det både er dårligt for miljøet og for din sundhed. Men det kan du læse meget mere om under materialer.

Hvilken jord skal jeg bruge?

God jord giver gode planter

Højbede er ikke kun praktiske og pæne. Jorden og planterne har det også godt i de hævede bede. Når du har store bede, er der fare for, at du træder på jorden, så den bliver kompakt. Her har planternes rødder sværere ved at forgrene sig. Dette undgår du helt i et højbed, hvor størrelsen gør, at du kan bevæge dig rundt om bedet uden at stå på jorden. 

Du kan også tilpasse jorden til de blomster og afgrøder, du dyrker i dem, da det er let at tilføje jordforbedring og gødning.

Hvordan holder jeg det hele pænt?

Det er lettere at holde rent end at gøre rent

Rent psykologisk virker det mere overkommeligt at gå i gang med lugning i et højbed. Én kasse af ad gangen. Med flere mindre højbede ved siden af hinanden er det lettere at få bugt med ukrudtet samt nippe og nusse om planterne. Ganske enkelt fordi du hurtigere får øje på det. 

I det hele taget er det begrænset med ukrudtsfrø i det første lange stykke tid, hvor du har etableret bedet.

Tip 2: Inspiration til hvad du kan plante i højbed og hvor?

Før du går i gang med etablering og anlægning af dit højbed eller blomsterkasse, er det en god idé at overveje, hvad du vil bruge bedene til. 

Hvad er vigtigst for dig: 

 • Er det vigtigt, at højbedet eller blomsterkassen bliver en del af din haveindretning og havestil? 

 • Eller er din drøm at kunne dyrke og høste dine egne grøntsager og krydderurter året rundt? 

Tip: Skriv dine idéer og mål ned i en lille notesbog. På den måde bliver det hurtigt mere overskueligt at gå i gang. Jeg noterer selv, hvornår jeg såede mine frø, og når jeg har erfaret noget nyt og vigtigt. Selv om du er nybegynder, lærer du lynhurtigt at spotte, hvad der er godt og knapt så godt. Har du sået for tæt eller for bredt? Var placeringen forkert? 

Èn ting er nemlig 100% sikkert: Du kan ikke kan huske det, når du står med det næste år igen, medmindre du skriver det ned.

Kan jeg bruge højbede til køkken og urtehave?

Højbede kan placeres de fleste steder; det kan være i dit drivhus, på terrassen, på græsplænen, altanen og mange andre steder. Mange vælger at dyrke lidt grøntsager, som kan spises direkte eller bruges i madlavningen.
Mangler du ideer til nemme højbede med succesgaranti, så se listen med gode blomster og grøntsager her.

Hvilke frø skal jeg vælge?

Du kan sagtens komme godt fra start med billige frø. Første gang jeg købte frø, brugte jeg mange hundrede kroner. Men jeg fandt hurtigt ud af, at nogle afgrøder var bedre for vores familie end andre. Jeg vil derfor anbefale at gå udenom de dyreste frø i første omgang, men i stedet starte i den billigere ende. Vil du have 100% økologiske frø, vil disse ofte være lidt dyrere. Efter en sæson eller to, har du meget mere viden om, hvad du kan lide og ikke kan lide. 

Tip: Så dine frø så tæt som muligt. Når spirerne begynder at pible op fra jorden, kan du tynde ud. Det er hele pointen med højbede, at du kan så meget tæt og stadig få store planter med stort udbytte. Ved at så tæt undgår du det meste ukrudt. 

7 nemme og brugervenlige grøntsager i køkkenhaven

7 nemme og brugervenlige grøntsager i køkkenhaven
SortTip Hvor

Salat; fx ruccola, spinat, vårsalat

 kan sås på friland

Rødbeder, radiser, gulerødder 

 kan sås på friland

Bønner 

 kan sås på friland

Ærter

 kan sås på friland

Grønkål og palmekål 

kan forspires eller købes som plante i byggemarkeder, supermarkedkan plantes ud på friland

Jordbær 

For godt udbytte, bør jordbærplanter sætter i efteråret, så de får godt rodfæste.Kan plantes ud på friland

7 nemme krydderurter og spiselige blomster

7 nemme krydderurter og spiselige blomster
SortLæs mere Billede

Timian

Læs mere

Oregano

Læs mere

Rosmarin

Læs mere

Koriander

Læs mere

Tallerkensmækkere

Læs mere

Stedmoderblomster

Læs mere

Kornblomster

Læs mere

Råd omkring afskærmning

Kan jeg bruge blomsterkasser som afskærmning og læhegn?

Afskærmning med højbede eller blomsterkasser er en hyggelig måde at skabe nye rum og hyggekroge på. Og hvis du ikke er så vildt med ideen om en køkkenhave, kan du plante blomster, stauder eller græsser i bedene. Det kan gøre en verden til forskel med fx eksotisk bambus eller eukalyptus på en åben terrasse eller altan. 

Til det formål findes der rigtig mange smukke og kreative blomsterkasser i forskellige varianter – med espalier, på ben eller med hjul. De flytbare blomsterkasser er idéelle på en altan eller omkring et lækkert loungemiljø, hvor du kan flytte dem til en frostfri og tør placering i vinterhalvåret.

En blomsterkasse med espalier er en rigtig fin løsning, der kan skabe et mere lukket rum med læ ved et indgangsparti eller omkring et lækkert loungemiljø. Nogle af mine favoritplanter hertil er de stedsegrønne vedbend, som er fine på espalier året rundt eller de blomstrende klematis og klatreroser, der kan nydes i sommermånederne. 

Typer af blomsterkasser og plantekasser

 • Blomsterkasse med espalier
 • Med hjul
 • På ben

7 smukke planter til dine højbede

 • Lavendel (vinterhårdfør)
 • Bambus (vinterhårdfør og stedsegrøn)
 • Eukalyptus (tåler ikke frost og kulde) 
 • Græsser – fx Festuca Glauca (vinterhårdfør) eller Marehalm, som har et maritimt look
 • Spiselige blomster – tallerkensmækker, stedmoderblomster, forglemmigej, morgenfrue (etårig)
 • Årstidens blomster – fx stedmoderblomster, petunia, lyng, juleroser 
 • Forskellige stauder – fx høstanemone, sankt hans urt, storkenæb, lodden løvefod, hosta (flerårig)

Husk dræn i bund i form af lecakugle – læs mere under etablering længere nede.


Tip: Du kan også tænke den spiselige have med ind i indretningen af i dine blomsterkasser. Det er magisk at have bærbuske, jordbær og krydderurter på en altan eller i en gårdhave midt i byen.

Tip 3: Find den bedste placering af højbede, og få succes!

Da jeg første gang skulle placere og etablere højbede til køkkenhave, var jeg nok lidt for styret af, hvor I haven, jeg syntes, der manglede liv og noget pænt at kigge på. Jeg glemte derfor at tage højde for det allervigtigste: hvor var de gode lysforhold? Den letteste adgang til vand? Og de nødvendige haveredskaber?

Det endte derfor med lidt af en fiasko med få, og meget små, afgrøder. 

Hvis du vil undgå at begå samme fejl, kommer her de vigtigste punkter, du kan have i baghovedet, når du placerer dit højbed.

Da jeg første gang skulle placere og etablere højbede til køkkenhave, var jeg nok lidt for styret af, hvor I haven, jeg syntes, der manglede liv og noget pænt at kigge på. Jeg glemte derfor at tage højde for det allervigtigste: hvor var de gode lysforhold? Den letteste adgang til vand? Og de nødvendige haveredskaber?

Det endte derfor med lidt af en fiasko med få, og meget små, afgrøder. 

Hvis du vil undgå at begå samme fejl, kommer her de vigtigste punkter, du kan have i baghovedet, når du placerer dit højbed.

Råd omkring placering

Hvor placerer jeg bedst mine højbede?

 • Havens bedste plads er også den bedste plads til din køkkenhave.
 • Et sted med cirka otte timers sol dagligt. Der må dog gerne være skygge.
 • Gerne tæt på vand og haveredskaber.
 • Passende afstand til huset, så du kommer forbi så ofte som muligt og kan høste og nusse om planterne.

Tip 4: Valg af materiale til højbede: træ, herregårdssten, flet eller?

Der findes stort set ingen begrænsninger, når du skal vælge materiale til dine højbede. Du kan finde en oversigt over nogle af de mange materialer nedenfor og læse lidt om fordele og ulemper. 

Vælger du træ, er det en god idé at gå efter træsorter med lang holdbarhed, fx lærk og robinie.

Materialer der bruges til højbede

Materialer der bruges til højbede
MaterialeLevetidTip
Træ30 årFx lærk, gran, fyr, robinie. Robinie er en af de træsorter med længst holdbarhed. Man siger op til 30 år. Lærk har mellemlang levetid. Gran og fyr har kort levetid.
Jern+30 årBede i råt jern ruster med tiden og står herefter i den karakteristiske røde farve.
Stenxx årFx bloksten, herregårdssten eller måske nogle fliser, du har i overskud. Højbede kan også sagtens laves af sten. Stenbede bliver ofte store og høje, så her skal du være opmærksom på at jorden bliver ved med at være god.
Genbrugsplastxx årPlast er ikke nedbrydeligt, men det kan ændre farve med tiden. Bede i genbrugsplast og plast fås i blandede kvaliteter og designs. Nogle mere pæne end andre.
Kompositxx årxx
Pilefletxx årPileflet – Pil er et naturmateriale, som passer godt til den landlige have. Det nedbrydes hurtigt, hvis det er i direkte kontakt med jorden og generelt lidt porøst. Men du kan fore bedet indvendigt med et stykke plast eller grundmursplade for at forsinke nedbrydningsprocessen.
Kilde: plus.dk

Der findes stort set ingen begrænsninger, når du skal vælge materiale til dine højbede. Du kan finde en oversigt over nogle af de mange materialer nedenfor og læse lidt om fordele og ulemper. 

Vælger du træ, er det en god idé at gå efter træsorter med lang holdbarhed, fx lærk og robinie.

Tip 5: Kom godt fra start

Om du skal vælge højbede med eller uden bund, afhænger lidt af, hvor du vil placere bedet. 

Hvis du skal bruge dit højbed eller blomsterkasse på en altan eller en fliseterrasse, kan det anbefales at vælge en variant med bund. Ønsker du derimod at placere højbedet direkte på plænen eller jorden, er det ikke nødvendigt med en bund. 

I afsnittet her kan du læse lidt om, hvordan du anlægger højbede på henholdsvis græs og fliser og om hvilke materialer, du skal have fat i.

Fakta:

Skal et højbed være højt? Nej, det er lidt en misforståelse at et højbed skal være højt. Det giver naturligvis en behagelig arbejdshøjde, men du skal være opmærksom på, at jorden hurtigt kan blive for tør i meget høje bede. Den tørre jord er guf for myrer, og du risikerer at stå med en myretue i stedet for et højbed.

Tip 6: Alt om etablering og opbygning af højbede

Vidste du, at spagnum er et naturprodukt, der graves op af højmoser i Danmark, som er op til 4000-5000 år gamle. Efterhånden er disse højmoser en truet naturtype, og de fleste er i dag blevet fredet.

Om tørvemoser rundt omkring i Danmark

Alt om etablering og opbygning af højbede

Hvordan etablerer jeg et højbed på græsplænen?

De fleste haveejere har en græsplæne, og her er det skønt at kunne inddrage noget af den grønne plæne til dyrkning af grøntsager. 

Vil du placere dit højbed direkte på græsplænen, kan du gøre det helt uden at vende jorden. For at undgå at græsset vokser op gennem jorden, bør du lægge et lag pap som afdækning og fylde jord ovenpå. Alternativt kan du dække området af med mørk plastik i efteråret og lade det stå sådan frem til næste forår, hvor græsset så vil være dødt. 

Du kan også fylde lidt af havens kvas og grene i bunden (og haveaffald uden ukrudt). Dette sikrer en god struktur i jorden og fungerer som dræn i bunden af kassen.

Hvordan etablerer jeg et højbed på fliser?

Vil du sætte højbed ovenpå fliser, skal du være opmærksom på to ting. 

 1. Læg en fiberdug i bunden, så jorden ikke ’siver’ ud med regnen og vanding.
 2. Læg et lag med dræn i bunden.
 • Har du et højbed eller en blomsterkasse med bund, på hjul eller ben, skal du sørge for at fore kassen med en fiberdug, før du fylder den med jord. Dette gør du for at undgå, at jorden er i direkte kontakt med træet. 
 • Læg desuden et lag lecakugler/lecanødder som dræn i kassens bund – cirka 3-5 cm. Præcist som når du tilplanter dine krukker. 
 • Tænk på, at en kasse med bund eller en kasse på fliser ikke har direkte adgang til jorden og fugten under kassen. Det øger risikoen for at jorden bliver enten for våd eller for tør. Jeg forklarer lidt om vanding længere nede i artiklen.

Tip: Sætter du flere højbede ved siden af hinanden, så sørg for at placere dem med god afstand til hinanden. Overvej at lægge barkflis eller kakaoflis som trædesti imellem. Det er både billigt og nemt.

Det skal du/i bruge: Materialer til klargøring af bed inden du fylder jord i

 • Grundmursplade 
 • Fiberdug
 • Dræn i bund – lecanødder (hvis din plantekasse har bund) eller grene, kvas og sten.

 

Indvendig beklædning af højbed i træ. 
Måske har du set nogen, der beklæder indersiden af deres højbed med en kraftig plade. Dette er en grundmursplade, som sikrer lang levetid på træet, ved at der er afstand og luft mellem træet og jorden i bedet. Træ, der er i direkte kontakt med jord nedbrydes nemlig hurtigere.

Jord til højbede, vælg det rigtige

Det kan være lidt af en jungle at finde ud, hvilken jord du skal vælge til dit højbed eller blomsterkasse: almindelig muld, spagnum, højbedsjord eller noget helt fjerde. 

Én ting er dog sikkert: Lad vær med at spare på jorden til sidst. Nu hvor du har investeret penge og tid i et flot højbed eller blomsterkasse, så giv lige det ekstra, og få dem fyldt op med god jord. Det kan godt betale sig. 

Når først bedet er fyldt med den lækreste jord, skal du ikke skifte den igen. Du skal blot sikre dig, at jorden har næring og er løs i strukturen og så skal du sørge for at vedligeholde jorden. Det kan du læse om i næste afsnit.

Her kan du se en oversigt over de mest populære jordtyper:

 • Højbedsmuld og højbedsjord - Almindelig jord, der er blandet med kompost. Denne kan købes færdigblandet i dit byggemarked eller i big bags, der leveres direkte hjem til dig. 

 • Kompost fra genbrugspladsen – Måske har du hørt, at nogle henter gratis kompost fra genbrugspladsen til højbede. I udgangspunktet kan du anvende den direkte i dit bed, men oftest anbefales det at blande den med højbedsmuld (cirka 50/50), da komposten kan være for stærk/koncentreret. Du kan finde en liste over genbrugsstationer med kompost her, eller forhøre dig hos din lokale genbrugsstation (https://www.bolius.dk/her-kan-du-faa-gratis-kompost-fra-genbrugspladsen-33156)

 • Jord fra egen have – Jorden fra dine andre bede i haven er ikke velegnet til højbede. Ofte er den for tung i strukturen. Men du kan forbedre jorden ved at blande den med kompost eller sand, hvis du har en meget leret jord. Igen: Det er vigtigt, at jorden ender med at have en løs og let struktur.  

Kan jeg bruge spagnum i mit højbed?

Det kan ikke anbefales at anvende spagnum i højbede. Spagnum et biologisk materiale, der med årene nedbrydes og vil fylde mindre og mindre i bedet. Desuden har man fundet ud af, at spagnum – i nedbrydningsprocessen - udleder C02, og derfor er det også belastende for miljøet. 

Kun ganske få planter har brug for spagnum. Det drejer sig om surbundsplanter, fx azalea, blåbær og rododendron. 

Tip 7: Sådan passer og vedligeholder du dit højbed

Det er ikke raketvidenskab at passe og vedligeholde højbede. Husk det. Tro på dig selv og dine erfaringer, som du hele tiden får flere af.

Når det er sagt kommer her et par tips til, hvordan du sørger for, at dine bede har de bedste betingelser - fra begyndelsen og undervejs.

 

Undgå dette, når du etablerer og passer højbede

 • Spagnum 
 • Trykimprægneret træ
 • Dræbersnegle
 • Myrer

Råd omkring vedligehold

Gødning og jordforbedring

Det vigtigste er, at jorden bliver ved med at være løs og god. Det ved du, hvis du kan ’grave’ i jorden med hænderne. Undgå dog at rode for meget i jorden, grave og vende. Du ender bare med at forstyrre jordens naturlige miljø. Hvis du vil, kan du tilføje jordforbedring, fx Champost, i begyndelsen af foråret, som du fordeler ud over hele bedet. Jordforbedring fra Champost består af komposteret og pasteuriseret hestemøg, som har mange gode egenskaber - https://champost.dk/produkter/jordforbedring/

Lugning i højbede

Ukrudt i højbede kan ikke undgås. Mit bedste råd er at trække ukrudtet op med hænderne eller bruge et skuffejern til forsigtigt at hakke ukrudtsplanten op.

Min tilgang

Jeg er meget inspireret af idéen om, at intet er affald i haven. Jeg forsøger derfor at undgå at køre haveaffald væk fra matriklen og til genbrugspladsen. Nedfaldne blade og efterårsløv bruger jeg som vinterdække over min højbede og andre bede i efteråret og vinteren. Bladene formulder hurtigt og beskytter jorden. Jeg graver eller vender ikke jorden om foråret, men tilsætter blot lidt ny næring i form af jordbedring. Grene, kviste og afklip fra blomster, lægger jeg i bunker rundt omkring i haven.

Sneglesikring

Har du problemer med de altædende dræbersnegle, der invaderer dine bede og guffer dine grøntsager, kan du opsætte en sneglekant eller sneglesikring. En sneglekant forhindrer sneglene i at bevæge sig ind i bedet. Du kan også læse flere gode råd til sneglebekæmpelse med forskellige midler, som ikke skader miljø og din sundhed. https://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/skade_og_nyttedy

Fuglenet

Fugle er hyggelige, men de er knapt så populære, når de snupper dine jordbær i højbedet. Et fuglenet er en god løsning på problemet. Du kan også vælge at hænge stanniol op på snore henover dit bed eller andre blanke ting, der kan fungere som fugleskræmsel.

Tip 8: Byg selv højbed: hvad skal du bruge og hvordan?

Du kan sagtens vælge at bygge dit højbed eller blomsterkasse selv. Hvis du har sten i overskud, kan du bygge en kasse af dem. Du kan finde en enkel guide til opbygning af stenbed her.

Hvis du vil have et højbed i træ, kan du blandt andet vælge mellem fyr eller gran, lærk eller robinie. På YouTube kan du finde et væld af guides til at bygge dit eget højbed. 

Har du hænderne skruet rigtigt på, så er det altså bare med at komme i gang. 

De fleste byggemarkeder er også gode til at hjælpe med at finde de rigtige materialer og tilbehør.

Tegn en skitse af dit bed, så du kender målene, før du går i byggemarkedet. Fordelen ved at bygge selv er at du kan lave den i præcist de mål, du ønsker. Men tænk alligevel over, at bedet ikke må være for bredt. Du skal gerne kunne nå ind til bedet fra begge sider. 

Husk også at købe de rigtige skruer. De skal være rustfri. Du kan selvfølgelig også vælge at bygge et højbed helt uden skruer. Her har Bolius lavet en fin guide til at bygge et højbed af træ. 

Kalender til højbede og køkkenhave

Der er altid noget at lave i haven – året rundt. Om sommeren har du travlt med alt det, der spirer og skal høstes og klippes. Men resten af året, ved du måske ikke helt, hvad du skal tage dig til i haven. Det er der råd for. Bolius har lavet en rigtig fin kalenderguide til, hvad du kan lave i haven hele året rundt. Om vinteren, hvor alt går i dvale kan du for eksempel sagtens forberede en masse og bruge din tid på noget af det, som du ikke når i sommermånederne. 

Link til bolius

 

Del siden med dine venner på facebook: