Inspiration til

Den ultimative shelterguide

Udlev friluftsdrømmen, og tag på shelterovernatning i skov og have

Find en forhandler
Lis Fog

Lis Fog

Produktudvikler hos PLUS A/S

Lis har designet og udviklet havehegn for PLUS A/S gennem de seneste 25 år.

Udlev friluftsdrømmen og tag på shelterovernatning i skov og have

Sluk pandelampen, kryb ned i soveposen og lyt til stilheden og det knitrende bål. Efter en god nats søvn i et shelter – væk fra hverdagens larm - har du med garanti fået den helende ro, energi og et ordentlig skud vitamin N(atur), som du netop går rundt og savner.

I takt med at flere og flere rammes af stress og hverdagstræthed, er interessen for friluftsliv og shelter overnatning i det fri vokset. Nogle vælger at købe et shelter byggesæt, som i løbet af ganske få dage kan blive til den hyggeligste shelter i haven. Andre vælger en anden løsning, som byder på fantastiske naturoplevelser på shelterpladser - ved strand og skov rundt omkring i hele Danmark. Her er opskriften ganske enkel: book shelter, pak tasken og tag på eventyr!

Er du nysgerrig på shelterlivet og alt, hvad der hører med? Så læs med her, bliv inspireret og spring ud som en vaskeægte naturelsker.

Hvad er et shelter?

Et shelter er et primitivt overnatningssted – Et lille værelse med udsigt til det fri. Designet på et shelter er simpelt. Typisk består det af tre faste vægge, et tag og en åben langside, hvor du, året rundt, kan overnatte i læ for regn og vind.

Hvorfor sove i shelter?

Hvorfor sove i shelter, når du kan sove i dit varme, trygge soveværelse?

Svaret er enkelt: Du skal gøre det for oplevelsens skyld, for fællesskabet og for dit helbred. Hver eneste dag bliver vi bombarderet med elektroniske indtryk i form af notifikationer, opdateringer på sociale medier og diverse (forældre)intranet. Og det bliver sværere og sværere at ”slukke” for dem og være tilstede her og nu. At stoppe op; at gøre noget nyt og noget andet end vi plejer, er blevet vigtigere end nogensinde.

Rent biologisk er vi skabt til at være naturen. Ikke bare som tilskuere og beskuere. Nej, vi er natur - Og de fleste af os vil helt instinktivt opleve en ro og samhørighed med naturen og friluftslivet, når vi opholder os midt i den. Naturen kan reducere stress og dårlige tanker, og vælger du ovenikøbet at inddrage hele familien, får I ikke kun minder for livet – I får også en stærkere relation.

Shelter og bålsted
Shelter og bålsted

Hvem kan sove i shelter?

”Jamen jeg er ikke liige friluftstypen … ” Bare rolig, du behøver heldigvis ikke at være en særlig ”friluftsagtig spejdertype” for at få glæde og gavn af shelterlivet.

Shelter er for alle. For dig, der elsker at hygge om bål med skumfiduser og snobrød, at kigge på stjerner, at lytte til trætoppenes vindspil og regndråbernes dans, at snuse til den friske luft, at blive vækket af solopgang og fuglefløjt … og meget, meget mere.

Godt at vide når du overnatter i shelter

Hvor du mere præcist kan finde gode og smukke steder med shelter i Danmark, kan du læse mere om i guiden nedenfor.

Men før du og familien tager af sted, så tjek lige de 4 vigtigste ting, du skal vide, for at I er garanteret en god oplevelse første gang.

Du finder de 4 råd i fold-ud-punkterne her til højre.

 • Varm, tryg og mæt – de 3 bud

  Kender du udtrykket ”Varm, tryg & mæt”? Når vi opholder os i naturen, er det allervigtigste - for både store og små - at vi er godt klædt på, at vi føler os trygge, og at vi har en god, nærende madpakke med. Hvis du kan sige ’tjek’ til de tre punkter, så har du gode chancer for at få fantastiske oplevelser i naturen.

  Tjeklisten gælder som sagt både voksne og børn, men med de yngste i familien er det naturligvis ekstra vigtigt at sikre succesoplevelsen. Du kan læse meget mere om det at være en familie på sheltertu på den fine outdoor blog her

 • Pakkeliste til sheltertur – har du husket det hele?

  Det er ikke livsnødvendigt med en gigantisk oppakning for at få en god tur. Har du styr på ”Varm, tryg og mæt”-mantraet, så er du godt på vej. Alligevel kan det være rart med lidt inspiration til, hvad du skal have med i din oppakning. Vi kan vist godt blive enige om, at det er surt at glemme toiletpapir, lommelygte, optændingsgrej eller affaldsposer.

  Vi har fundet en god, detaljeret huskeliste eller pakkeliste til shelterturen lige her

 • Pas på naturen - ryd op efter dig selv

  Når vi overnatter i shelters i naturen, er vi kun på besøg, derfor er respekt for naturen helt essentiel. Vi er gæster og skal gerne undgå at efterlade spor og gøre skade på naturen med vores affald og vores opførsel. På samme måde skal vi undgå at genere naturen og de dyr, der bor i den – det er fx ikke tilladt at høre høj musik og larme, når der overnattes i shelter. Vær også opmærksom på reglerne for optænding af bål og bålsteder i naturen. Læs mere her.  

 • Book shelter i forvejen, så du ikke går forgæves

  Der findes shelterpladser rundt omkring i hele Danmark; på Fyn, Sjælland, Jylland, Bornholm og i større byer bl.a. i Århus. Nogle er registrerede, andre helt ukendte. Shelters er offentligt tilgængelige for alle og kan benyttes uden booking, men det anbefales at booke dem forhånd, hvis du vil være helt sikker på at have et sted at sove i ly for natten. Når du booker shelter foregår det nemlig efter først til mølle-princippet, og man har således altid fortrinsret til et shelter, hvis man har booket det – uanset om det allerede er besat eller ej.

Sov under stjernerne

Din guide til shelter Danmark

Du behøver ikke rejse langt væk for at finde sheltere og komme væk fra larmen. Hvis du ikke har shelter i din egen baghave, så findes de med garanti i det nærmeste naturområde. Måske leder du efter helt unikke shelterpladser med smuk beliggenhed og udsigt til strand, skov eller lignende -  eller hvad med en nat på en flydende shelter? Det lyder nu ret magisk.

Nedenfor finder du en række nyttige links til specifikke og unikke steder med shelterpladser i Danmark.

Shelter og bålsted
Book i naturen

Book i naturen

Naturstyrelsens booking system

På Danmarkskortet finder du en lang række lejrpladser med shelters, områder med fri teltning og primitive overnatningssteder samt en masse andre fantastiske oplevelser.

Her kan du filtrere på de særlige oplevelser og behov, som du gerne vil opfylde. Det kan fx være udsigtspunkter, badesteder, toiletfaciliteter og meget mere.

Shelter app

En genial app skabt af to friluftsnørder ud fra Naturstyrelsens og privates oplysninger om overnatningssteder i naturen. App’en viser desuden GPS-koordinaterne for de enkelte pladser, og den indeholder oplysninger om faciliteterne på shelterpladserne samt pris.

Priserne for en shelterplads varierer. Nogle er gratis og andre koster en smule. Pengene går til vedligeholdelse af pladserne, så de er godt givet ud.

Shelter app
Shelter med smuk beliggenhed

Shelter med smuk beliggenhed

Leder du efter shelter i særligt smukke og naturskønne omgivelser, så kan jeg varmt anbefale dig at kigge på guiden her, som viser nogle fantastiske små perler rundt omkring i Danmark. Her gælder det vist bare om at starte fra en ende af, og så er overnatningen sikret de næste mange weekender frem.

Du kan også melde dig ind i en af de mange grupper og fællesskaber omkring shelterovernatning på Facebook. Her kan du spørge til specifikke steder og komme med ønsker. I den slags fællesskaber er folk ofte meget imødekommene og glade for at hjælpe og dele erfaringer.

Nyttige links til shelter's

I udvalgte egne af Danmark

Vi har samlet en række links ti lsteder hvor du kan booke/leje et shelter til overnatning. Nogle steder stiller kommunen gratis et shelter til rådighed, andre steder skal man betale et beskedent beløb.

Nyttige links til shelters - Danmarkskortet
Byg din egen shelter

Byg shelter i haven eller på sommerhusgrunden

Vi samlet det oftest stillede spørgsmål i forbindelse med etablering, opstilling og vedligehold af shelters herunde.

Hvilke typer af shelters findes?

Drømmer du om at anskaffe dig en byg selv shelter til din egen have, så kan du vælge mellem mange forskellige designs og typer - lige fra de helt tradionelle sheltere til de lidt mere moderne som fx shelter på hjul eller en luksus shelter. Varianten på hjul er god, hvis du ønsker en mere fleksibel løsning. Hjulene gør nemlig, at du lettere kan flytte shelteret rundt på din grund, og få det kørt i læ i vinterhalvåret. 

Godt at vide når du bygger shelter selv

Det er slet ikke så vanskeligt at få en shelter hjem i baghaven eller til sommerhuset. Rigtig mange steder kan du finde shelter samlesæt, byggesæt og byg selv sæt, som gør det enkelt og hurtigt at opføre et shelter.

Det er altid en god idé at tjekke, hvad der kommer med i et byggesæt: Er plankerne skåret til, eller skal du selv stå for dette? Og medfølger der tag? Det er super ærgerligt at blive overrasket på den front, da du risikerer at stå uden det nødvendige værktøj og hele processen vil blive unødig lang.

Det allervigtigste, når du bygger selv, er at læse op på reglerne for opførelse af småbygninger (også kaldet sekundær bebyggelse) på din grund – det kan du gøre ved at tjekke de generelle regler i Bygningsreglementet og eventuelle servitutter, som kan gælde i din kommune. For bygninger under 50 m² er det ikke nødvendigt at søge om byggetilladelse, men der er stadig love og regler for, hvor du må opføre dit shelter.

Vil du vide mere om opførelse af sekundær bebyggelse, så læs med i vores artikel om anneks og redskabsrum her.

Vedligeholdelse af shelter

Hvis din shelter er produceret i ubehandlet træ - fx de mest almindelige; sibirisk lærketræ, robinie, gran, fyr eller andre træsorter– skal du sørge for at male shelteret udvendigt med en god træbeskyttelse. Dette gør du for at forlænge holdbarheden på shelteren og forhindre svampeangreb i træet.

Om efteråret og vinteren kan der desuden blæse mange blade og skidt ind i shelteret. Dette kan du undgå ved at dække åbningen til med fx en presenning.

Placering af shelter - Hvordan skal et shelter vende?

Aftensolen er attraktiv for naturelskere. Det er her vi nyder varmen fra de sidste solstråler, før mørket falder på. Derfor er det godt at gå efter en placering med aftensol, når du skal opføre shelter i haven, på din naturgrund eller sommerhusgrund.

Desuden er det en god idé at placere shelterens åbne side i læ, så det ikke blæser direkte ind på sovepladserne om natten. Tjek eventuelt vindretningen på din grund – ifølge DMI er den hyppigste vindretning i Danmark, vindretning fra vest, så her gælder det selvfølgelig om at have shelterets bagside eller de korte sider vendt mod vest. 

Stadig ikke overbevist om at shelterlivet er for dig?

Få øjnene op for shelterlivet og naturoplevelser med spændende bøger og magasiner.

Har du gode oplevelser i naturen, som du vil dele med os?

Skriv en kommentar eller hilsen på vores kontaktformular her