Læs den store guide om træhegn

Byg ansvarligt og FSC-certificeret træhegn i haven

- og skab spændende rum fyldt med varme og atmosfære.

Hanne Larsen

Hanne Larsen

Salgschef hos PLUS A/S

Træhegn bringer naturen tilbage til haven

Har du også fået nok af kedelige, anonyme havehegn og golde haver uden personlighed og varme? 

Så er du landet det helt rigtige sted.

Vi tager dig i hånden og guider dig til, hvordan du med smukke træhegn i forskellige designs kan forvandle din have, terrasse eller altan til det skønneste uderum. Et leverum, hvor du har lyst til at være. Hele tiden. 

Interessen for hegn af FSC®-certificeret træ - og for i det hele taget at bygge i dette materiale - er stigende, og vi oplever at flere og flere igen får øjnene op for træets mange kvaliteter og unikke egenskaber. Heldigvis. For træ er fantastisk.

Læs med i artiklen her, bliv klogere og hent inspiration til at skabe nye rum i din have med hyggelige træhegn.

Rigtig god fornøjelse.

Gennem de sidste 80 år har træ været grundstammen i vores produktsortiment, og i dag finder du både de klassiske og moderne hegn hos os.

Vores designs er skabt til at forvandle haver og terrasser til fantastiske, små åndehuller i en travl hverdag - Måske drømmer du om at sætte et romantisk stakit omkring forhaven, skabe mere privatliv med et robust plankeværk eller at lade kreativiteten blomstre ved at designe nye rum med havehegn som afskærmning og rumdeling.  

.. Hanne Larsen, salgschef PLUS A/S


Hvorfor vælge træhegn? Vi giver dig 5 gode grunde

Haven er mere end bare en græsplæne og en terrasse. Haven er en forlængelse af husets kvadratmeter, og derfor bør pladsen også udnyttes fuldt ud, så du kan nyde uderummet på mange forskellige måder.

Her er træhegn helt ideelt - ikke bare fordi det kan skabe privatliv omkring din have, men også fordi de mange forskellige typer af hegn i dag giver plads til at tænke ekstra kreativt, når det kommer til havedesign. 

Er du i tvivl om, om træhegn er noget for dig? Så får du her 5 gode grunde til, hvorfor du skal vælge det. Træ har nemlig mange gode egenskaber og fordele.

1: Træhegn er et ansvarligt valg

Træ er fra naturens side et ansvarligt materiale, idet det ikke tapper på jordens ressourcer at producere det. Når træet har udtjent sin funktion, som fx et hegn, kan det genanvendes - og det er derfor også CO2-neutralt.

Muligheden for genanvendlse har vi sørget for at bibeholde, da alle de af vores produkter, som indeholder stål og træ, er produceret på en måde, så de kan skilles ad og genbruges til nye formål.

Vælger du træhegn fra PLUS, vælger du samtidigt bæredygtigt træ - Alt vores træ er nemlig FSC®-certificeret.

FSC® er din garanti for:

  • Ansvarlig skovdrift - Der bliver ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.
  • Beskyttelse og hensyn til dyr og planteliv i og omkring skovene. 
  • Ordentlige forhold for de mennesker, der arbejder i skoven, herunder sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og ordentlig løn. 
Læse meget mere

2: Træhegn er fremstillet af et naturmateriale, der skaber varm atmosfære i dit uderum

Træ er et ærligt og autentisk materiale. Træ prøver ikke at være noget, det ikke er. Med andre ord: Træ er smukt på sin egen naturlige måde.

At finde en erstatning til træhegn er let, men resultatet bliver langt fra det samme. Gennem årene er der gjort mange forsøg på at finde alternativer, som er vedligeholdelsesfri, og som prøver at ligne træ. Nogle mere vellykkede end andre. 

Uanset hvad, så kommer vi ikke udenom, at der omkring træ er en helt særlig aura. 

Tænk bare på duften af friskt træ, der breder sig som en varm følelse i kroppen, eller på træets struktur og udstråling, som er med til at skabe en hyggelig atmosfære.

Læs meget mere

3: Træhegn kan skabe nye, spændende rum i haven

Gør indretningen i haven mere spændende ved at tænke på de mange kvadratmeter som planløsningen til et hus.

Hver en krog af haven kan inddrages og få en funktion.

Måske drømmer du om et hjørne med bålsted, et udekøkken, en smuk og dekorativ brændestabel, en terrasse med aftensol eller lignende. 

Lad dig inspirere af boligstylisten Tina Dalbøges fine terrasseprojekt, hvor hun har indrettet et udekøkken – og et skønt frirum - med vores Rustik Hegn i kombination med en pergola bygget af Cubic-beslag.

Vi mener nemlig, at det skal være en oplevelse at opholde sig i haven. Ikke kun for børn, men også for voksne. Træhegn er ideelt til at skabe nye rum. Med hegn af træ – fx liste hegn, hvor du stadig kan kigge til omgivelserne - kan du let lave afskærmning og rumdeling, som gør dit uderum langt mere interessant for sanserne.  

Lad dig inspirere af Tina's projekt

4: Træhegn skal vedligeholdes og behandles med træmaling eller olie

Fordelen ved at vælge træhegn er, at du kan vedligeholde det. Og ja, vi ved godt, hvad du tænker nu: Vedligeholdelse af træ er jo netop grunden til, at du fravælger det?

Den tankegang vil vi gerne udfordre lidt, for det behøver ikke at være sådan. 

Når noget skal og kan vedligeholdes, betyder det nemlig også:

  • at du har lettere ved at sætte dit præg på dit træhegn.
  • at du lettere kan holde det pænt gennem årene og shine det op med en gang maling.
  • at du får mulighed for at ændre farven på det, hvis du har lyst til det. Et hvidt hegn kan efter en årrække hurtigt males sort eller en anden farve og dermed få et helt nyt og friskt udtryk.

Tænk på det næste gang, du er ved at fravælge træ. Træ er levende og dermed også lettere at arbejde med - til din fordel.

Læs meget mere..

5: Træhegn kan matche dit hus uanset byggestil og indretning

Med et træhegn følger mange flere valgmuligheder og stor frihed til at finde det hegn, der passer til lige netop din stil. Det vigtigste er selvfølgelig, at du vælger et hegn, du synes er smukt. Men vi rådgiver dig gerne. 

Bor du fx i et bondehus med bindingsværk og sprossede ruder, kan det risikere at forstyrre helhedsindtrykket, hvis du vælger et moderne hegn. Til denne byggestil vil et hvidmalet stakit være smukt – og omvendt vil et buet hegn se underligt ud til en minimalistisk funkisvilla. 

Tip: Et hegn af god kvalitet er billigt i længden. Går derfor altid efter træhegn og låger, hvor du kan se, at kvaliteten er i top. Du fornemmer hurtigt, om beslagene virker robuste, eller om de forskellige hegnsfag er skrøbelige og vakkelvorne.

Fordelen ved at vælge træhegn er netop, at du kan vedligeholde det. Og ja, vi ved godt, hvad du tænker nu: Vedligeholdelse af træ er jo netop grunden til, at du fravælger det? Men det behøver det ikke at være. Når noget skal og kan vedligeholdes betyder det nemlig også, at du har lettere ved at sætte dit præg på dit træhegn.

.. Hanne Larsen, salgschef PLUS A/S
Linea forhavehegn
Rustik hegn

Hvilket træhegn skal man vælge, og hvad passer til dit hus og byggestil?

Tiden med kedelige hegn er heldigvis passé.

Hos os kan du finde et stort udvalg af hegn i forskellige designs og stilarter, så du kan vælge det hegn, der passer bedst til byggestilen på dit hus. Der kommer hele tiden nye til i vores sortiment, og de moderne listehegn er blandt de nyeste.

Du kan se de forskellige typer af træhegn herunder og læse meget mere om, hvad der gør dem særlige.

Haven og terrassen er et leverum, som vi skal værne om. Vil du også give dit uderum lidt ekstra kærlighed - Så du får lyst til at være der - hele tiden?

.. PLUS A/S

Vedligeholdelse af træhegn

Når du vælger et træhegn er det vigtigt at sætte lidt tid af til vedligeholdelse og efterbehandling. Det er ikke så krævende - og hvem ved, måske vil du endda komme til at holde helt af at svinge malerpenslen engang imellem med musik eller en lydbog i ørerne. 

I FAQ'en herunder finder du et overblik over, hvad du skal gøre, og links til steder, hvor du kan søge mere information.

Læs meget mere

FAQ om vedligehold af træ - Godt at vide om træmaling, alger og trykimprægneret træ.

Behandling af træhegn - Hvad er grundmalet træ?

Et helt nyt hegn er ofte kun grundmalet med et vandigt træbeskyttelsesmiddel, og du skal derfor sørge for at give det et ekstra lag maling, som sikrer lang holdbarhed.

Grundbehandlingen indeholder aktivstoffer, der hæmmer skimmelangreb, men det beskytter ikke på samme måde træet mod vejr og vind som træmaling. Det nemmeste er at male hegnet før montering.

Læs mere her 

Maling af træhegn - Hvor tit skal man male et nyt hegn og hvordan?

Malede overflader bør efterses og rengøres jævnligt. På den måde kan du fjerne alger og skimmel fra overfladen og forlænge levetiden. Er der alligevel opstået alger på dit træhegn, kan du let fjerne det ved at anvende godkendt algefjerner på træet og vaske efter med vand. 
Er dit hegn nyt, skal du sørge for at male det med det samme for at sikre lang holdbarhed. Vi anbefaler altid, at du først efterbehandler træværk, når fugtigheden er kommet under 15%, ellers risikerer du at malingen skaller af, og dobbeltarbejde venter forude. Brug en fugtmåler, som kan købes i de fleste velassorterede byggemarkeder i Danmark.

Du kan læse meget mere om, hvordan maler dit træværk her.

Behandling af trykimprægneret træ - hvornår må jeg male det?

Trykimprægnering er en effektiv behandlingsmetode, som forlænger træets holdbarhed væsentligt. Det er vigtigt, at du selv efterbehandler træet løbende med fx træolie, træbeskyttelse eller maling i den farve, du ønsker. Men husk, at trykimprægneret træ i de fleste tilfælde ofte er for vådt til, at det kan males med det samme. Derfor anbefales det at vente til træet er tørret mere op. 

Læs mere om hvordan du behandler dit træværk her

Byg selv hegn - Kom i gang med opsætning af havehegn og stolper

Et byg selv havehegn er et overskueligt projekt, som rigtig mange vælger at stå for selv. Det eneste det kræver, er at du har det nødvendige værktøj og at du sat dig lidt ind, hvordan du bedst opsætter dit hegn.

Mange hegn kommer færdigsamlede, andre er produceret, så du bygger det op fra bunden af planker i forskellige mål.

Læs mere om, hvordan du monterer stolper

Godt at vide om stolper - Se, hvordan du nedstøber, nedgraver og funderer

Godt at vide om stolper - Se, hvordan du nedstøber, nedgraver og funderer

Hvordan du skal montere dine stolper til dit nye hegn, afhænger af underlaget. Bygger du nyt hegn ovenpå en terrasse af fliser eller træ eller direkte på jorden?

Der findes flere måder at forankre hegn og stolper. De tre af dem er listet her. Klik på linket, og læs mere om, hvordan du gør ved de enkelte metoder.

Hvordan skal stolperne monteresLinkBillede
Jeg vil grave mine stolper ned i jordenLæs mere her
Jeg vil støbe mine stolper ned i jordenLæs mere her
Jeg vil montere mine stolper på terrassenLæs mere her

TIP: Efter opsætning af stolper, skal du montere hegnsfagene på stolperne. Når du kommer hertil i dit gør det selv hegn er det ekstragodt at være to personer. På den måde er det nemmere at få hegnene monteret i vater.

Før du går i gang

For at undgå misforståelser - både før, under og efter dit byggeprojekt - kommer her nogle helt fundamentale ting, du bør sætte dig ind i.  

Husk at tage højde for modulmål
Det vil sige, at bredden på det enkelte hegnsfag kan variere nogle få mm pga. svingende fugtighed i træet. Derfor anbefaler vi altid at veksle mellem stolper og hegn ved opsætning, og altså undgå at montere alle stolper først.

Husk at orientere dig i hegnsloven
Der findes blandt andet en lov omkring, hvor tæt man må sætte hegn på skel? Det og meget mere kan du finde svar på i hegnsloven, så du undgår unødvendige kontroverser og nabostrid. 

Prøv vores PLUS®designer

Vil du designe dit nye træhegn? Tegn dit nye hegn lige her, og bestil til en forhandler nær dig

Er du klar til at designe dit hegn, og se nærmere på de mange muligheder?

Prøv vores PLUS®designer - Vores smarte online værktøj, hvor du kan ’bygge’ og designe dit nye hegn med præcist de elementer og hegnstyper, du drømmer om. 

Leg med mulighederne, og gem dine designs til senere. Så er det let at fremvise dine designs til resten af familien, så I kan lave en afstemning om jeres favorit.


Når du har besluttet dig for, hvilket hegn du skal have og målene på det, kan du lave en bestilling direkte på siden og få det leveret til dit nærmeste byggemarked. 

Du kan også gemme listen over varerne og tage den med til din nærmeste PLUS-forhandler, som kan hjælpe dig med at bestille varerne.

Find forhandler


Følg PLUS på Instagram og bliv inspireret

Få tips til dit PLUS projekt, gode ideer til dit uderum og deltag i konkurrencer